Asigurările private de sănătate, un nou bonus salarial pentru angajaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cu luna martie, aproximativ cinci milioane de români vor intra în acest sistem de asigurări Ordinul care reglementează asigurările private de sănătate ar putea intra în

Începând cu luna martie, aproximativ cinci milioane de români vor intra în acest sistem de asigurări

Ordinul care reglementează asigurările private de sănătate ar putea intra în vigoare de la 1 martie, după publicarea normelor în "Monitorul Oficial". De la această dată, angajaţii ar putea beneficia, din partea angajatorilor, de un bonus salarial de minimum 200 de euro pe an, constând în asigurare privată de sănătate. Asigurările vor fi deductibile din impozitul pe venit şi pe profit, în limita a 200 de euro pe an.

În jur de cinci milioane de români ar putea intra în sistemul asigurărilor private de sănătate, deoarece deductibilitatea va fi valabilă pentru toţi salariaţii, conform aprecierilor Ministerului Sănătăţii. Ordinul privind deductibilitatea celor 200 de euro/an pentru angajatori a intrat în vigoare cu data de 1 ianuarie 2007, în martie fiind aşteptate doar normele de aplicare.

Costul asigurărilor medicale variază între 40 şi 200 de euro pe lună

Companiile de asigurări private au diverse pachete de servicii de sănătate, preţurile variand între 40 şi 200 euro pe lună, în funcţie de specificul, destinaţia şi complexitatea acestora, cele mai sofisticate pachete oferind chiar acoperire pentru intervenţii în străinătate, asigurare stomatologică sau acces la a doua opinie în sistem sau în afara lui.

"Actualmente sunt destul de multe companii de asigurări care oferă un produs de asigurare de sănătate, produsele cele mai competitive, din punctul nostru de vedere, fiind oferite de către Interamerican, Aviva, Omniasig şi Generali", a declarat, pentru Adevărul, Alexandru Nemţeanu, account manager London Brokers.

Pachetele de asigurare pot varia din punctul de vedere al costurilor în funcţie de vârsta asiguraţilor (în cazul tuturor companiilor de asigurare); de sex; de numărul de angajaţi ce vor face obiectul contractului de asigurare, domeniul în care activează compania. Se ia în considerare factorul de risc (de exemplu pentru o companie care are preponderent o activitate de muncă de birou, situaţie în care riscurile sunt limitate, primele de asigurare vor fi mai scăzute; pentru o companie a cărei activitate o reprezintă în mare parte munca de teren, lucrul în fabrici etc., primele de asigurare vor fi mai mari, întrucât şi factorul de risc este mai mare).

Angajatorii, interesaţi să ofere poliţe private de sănătate

Avantajele asigurării medicale din prisma angajatorului vizează fidelizarea salariaţilor faţă de companie, prevenirea unor boli cu costuri mult mai mici şi deductibilitatea fiscală. "Poliţele private de sănătate vor prinde foarte bine pentru că românii şi-au dat seama că sistemul privat are o calitate foarte bună. Cred că şi marii angajatori vor fi interesaţi să ofere acest bonus salarial, fie şi numai dacă ne uităm la succesul avut de bonurile de masă", apreciază Radu Limpede, analist economic. "În momentul când dai posibilitatea unor oameni ocupaţi să beneficieze de servicii bune şi la timp, degrevezi şi sistemul de stat de o presiune", mai spune Limpede. Ce spun însă angajatorii? Orange Romania (companie cu 2.524 angajaţi) oferă deja asigurări de sănătate top managementului, iar angajaţilor, abonamente la clinici particulare. "Nu putem spune acum care va fi suma pe care o vom plăti pentru fiecare angajat, întrucât nu au apărut normele de aplicare a acestor deductibilităţi. Cu siguranţă că, atunci când aceste reguli vor fi clare, vom lua în calcul suma maximă sau chiar mai mult în funcţie de diverşi factori cum ar fi: deschiderea angajaţilor noştri către acest beneficiu, tendinţa pieţei de muncă, portofoliul de servicii oferite de asiguratori etc", spune Iolanda Picoti, Rewards&HR Operations Manager, Orange.

De asemenea, brokerii se aşteaptă şi ei la o creştere a numărului de poliţe private de sănătate. "Din experienta pe care o avem la acest moment, companiile sunt interesate a oferi angajaţilor un astfel de beneficiu, în special companiile multinaţionale. Deocamdată, piaţa asigurărilor medicale din România este la început de drum şi considerăm că va mai trece ceva timp până când acestea vor face obiectul beneficiilor comune oferite de un număr considerabil de companii", mai adaugă Nemţeanu, de la London Brokers.

Referitor la suma deductibilă şi la beneficiile pe care le poţi primi în limita acestei valori, Nemţeanu apreciază că "în limita a 200 de euro, prima anuală per angajat, considerăm că se poate cumpăra un produs de asigurare care să ofere o acoperire decentă, care să garanteze accesul la un sistem eficient. Probabil companiile puternice finanicar vor opta pentru beneficii care să depăşească limita celor 200 de euro, în special pentru angajaţii din categoria middle şi top management".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite