Asigurări pentru acoperirea pierderilor financiare după falimentul partenerilor de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două companii au lansat ieri produse destinate în exclusivitate persoanelor juridice, menite să asigure acoperirea pierderilor financiare generate de neîncasarea contravalorii facturilor de la

Două companii au lansat ieri produse destinate în exclusivitate persoanelor juridice, menite să asigure acoperirea pierderilor financiare generate de neîncasarea contravalorii facturilor de la clienţi, din cauza insolvabilităţii sau incapacităţii de plată a debitorilor. Astfel, Coface România a lansat pe piaţa autohtonă asigurarea de credit - cel mai important business al grupului Coface în lume, prin care se asigură riscul ca un debitor să nu poată (sau să nu fie dispus) să-şi onoreze la scadenţă obligaţiile contractuale. "Ne aşteptăm ca, în acest an, în primele nouă luni, să atingem un milion de euro ca prime subscrise, cu o expunere de risc care se va situa în jurul a 300 milioane de euro", a declarat, ieri, Cristian Ionescu, managing director la Coface România. Practic, contractul propus de Coface acoperă furnizorul împotriva pierderilor cauzate de insolvenţă sau incapacitatea de plată a unui client. Se acoperă, în medie, 85% din valoarea asigurată (diferenţa reprezentând riscul suportat de asigurat), primele variind între 0,3 şi 0,8%, în funcţie de volumul cifrei de afaceri asigurate. "Potrivit unui studiu realizat la nivel european, 18% din companii intră în faliment din cauza unor creanţe neachitate şi a intrării în incapacitate de plată a unor parteneri de afaceri", a declarat oficialul Coface. Pentru clienţii din România, asigurarea de credit se încheie pe întreaga cifră de afaceri, pentru o linie de activitate sau pentru clienţii cei mai importanţi. Costurile asigurării de export sunt mai mari în cadrul asigurării de export cu risc politic (împotriva intrării partenerului în incapacitate de plată ca urmare a unei măsuri guvernamentale abuzive sau a unei situaţii politice instabile majore).

Plata despăgubirii va fi făcută, în caz de faliment, în 30 de zile de la deschiderea insolvenţei şi înscrierea creanţei asiguratului în tabelul de creditori, iar în caz de neplată, la scadenţă, după o perioadă de colectare de maximum cinci luni de la momentul declarării daunei către Coface. La BCR, costul cuantumului primei de asigurare se stabileşte în funcţie de nivelul cifrei de afaceri pe credit a asiguratului şi de gradul de dispersie al clienţilor debitori acestuia (un grad mare de dispersie se obţine în baza unui număr cat mai mare de clienţi debitori). Astfel, o cotă de primă redusă se obţine în cazul asiguraţilor cu o cifră de afaceri şi un grad de dispersie ridicate (societăţi tip "corporate", de regulă), iar o cotă de primă mai mare se obţine în cazul asiguraţilor cu o cifră de afaceri mai mică.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite