Asigurarea caselor, obligatorie pentru toţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 iulie 2009 se vor putea încheia aceste poliţe, care vor acoperi trei riscuri: cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. Prima anuală se va situa între 10 şi 20 de euro, în funcţie de tipul locuinţei. Obligativitatea încheierii unei asigurări pentru locuinţa proprie revine şi celor care au deja o poliţă facultativă care acoperă riscurile enumerate.

Nici cei care au o proprietate achiziţionată în urma unui credit ipotecar, pentru care au încheiat deja o poliţă de locuinţă, nu sunt scutiţi de încheierea asigurării obligatorii, explică Gheorghe Grad, director la Societatea Română de Brokeraj în Asigurări.

FĂRĂ REFERIRE ÎN LEGE

Practic, Legea 260/2008, publicată în Monitorul Oficial nr. 757 din 10 noiembrie anul acesta, nu face niciun fel de referire la cei care au deja o asigurare facultativă de locuinţă care acoperă riscurile de calamitate naturală (cutremur, inundaţii şi alunecări de teren). De aceea, pentru a putea răspunde unei întrebări care se află pe buzele multora dintre noi, am apelat la specialişti şi autorităţi. Unii au presupus că nu e normal să mai închei o asigurare, o dată ce ai deja una, alţii au aprofundat textul legii şi au dedus faptul că toţi cetăţenii proprietari trebuie să încheie o poliţă de acest gen.

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, prin biroul său de presă, a dat un răspuns ambiguu. La întrebarea dacă cei care au deja o asigurare de locuinţă trebuie sau nu să îşi mai facă şi asigurarea obligatorie, CSA spune că, „potrivit Legii nr. 260/2008, persoanele fizice şi juridice sunt obligate să îşi asigure împotriva de­zastrelor naturale, în condiţiile acestei legi, toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora şi înregistrate în evidenţele organelor fiscale”.

20.000 de euro, suma maximă asigurată

Potrivit legii, suma maximă asigurată este de 20.000 euro pentru locuinţele tip A şi de 10.000 euro pentru locuinţele tip B. Astfel, locuinţa tipul A este o construcţie cu structură de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic. 

În schimb, tipul B este o construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.

POLUL DE ASIGURARE, CU ACŢIONARI ASIGURATORI

Asigurarea obligatorie a locuinţelor urmează să fie gestionată de o societate pe acţiuni - Polul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) - la care acţionari vor fi firmele de asigurare autorizate să încheie asigurări obligatorii pentru locuinţe împotriva dezastrelor naturale. Pentru anul 2009, primarii, prin compartimentele de specialitate, transmit datele referitoare la asiguraţi către PAID.

„Cred că cea mai mare lacună a acestei legi este faptul că nu se stimulează şi nu se promovează asigurarea facultativă a locuinţelor, la valoarea reală. Simplul fapt că trebuie să fac două poliţe este deja o piedică în acest sens. În rest, ar fi mult de discutat despre obligativitate, mutualitate...”, mai spune Gheorghe Grad, de la Societatea Română de Brokeraj în Asigurări.

Normele, elaborate de CSA

Până la data la care obligativitatea asigurării locuinţei devine efectivă conform Legii nr.260/2008, societăţile de asigurare din România pot încheia cel mult asigurări facultative pentru locuinţe.

CSA va emite norme privind criteriile pentru încheierea de contracte: forma şi clauzele cuprinse în PAD; stabilirea comisioanelor; condiţiile cedării în reasigurare a riscurilor; constituirea rezervei pentru constatarea daunelor asigurate prin PAD.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite