Artego sau despre cauciuc la Bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Industria românească se află în creştere, iar preţurile acţiunilor la BVB, în scădere O companie deţinută de salariaţi se impune în industria românească. Deşi are perspective

Industria românească se află în creştere, iar preţurile acţiunilor la BVB, în scădere

O companie deţinută de salariaţi se impune în industria românească. Deşi are perspective bune, Artego nu se impune în atenţia investitorilor, din cauza condiţiilor de piaţă.

Artego a reuşit în 2007 să obţină un profit cu 173% mai mare decât anul precedent, în condiţiile unui avans al vânzărilor de 20%. Şi în primul trimestru profitul a crescut cu 115% faţă de T1 2007, iar cifra de afaceri, cu 9%. Aceste rezultate se datorează în special activităţii principale, fabricarea de benzi de transport din cauciuc şi aliaje.

Conducerea companiei a sesizat oportunităţi şi în alte domenii, iar, în prezent, Artego deţine opt supermarketuri în Târgu-Jiu, o fabrică de lapte, una de pâine, o staţie de biodiesel, o fabrică de îmbrăcăminte, una de oxigen.

De asemenea, Artego are o divizie de construcţii şi în prezent finalizează al doilea bloc de garsoniere, dintr-un proiect început anul trecut. Activitatea principală este reprezentată peste 80% din vânzări, iar cel mai mare client este Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO).

La finalul lui 2007, compania a reuşit să câştige licitaţia pentru un contract-cadru pe patru ani, preţurile urmând a fi renegociate anual în funcţie de costurile Artego. Pe de altă parte, 25% din vânzări reprezintă export, mai ales către Europa, în special Marea Britanie, Spania şi Italia.

Cauciucul şi produsele din cauciuc

Benzile transportoare sunt folosite mai ales în domeniul minier şi al prelucrării metalelor, dar şi în industria alimentară şi cea farmaceutică.

Toate aceste industrii au perspective foarte bune pe termen lung, ceea ce asigură o piaţă stabilă de desfacere pentru produsele Artego. Un fapt de reţinut este că Artego deţine practic întreaga piaţă românească de profil, fiind singurul producător intern după ce Rolast şi-a schimbat domeniul de activitate.

Cauciucul, pe de altă parte, a intrat recent pe un trend de scumpire, preţul apreciindu-se cu 13% în primul trimestru din 2008, după ce stagnase în 2007. De altfel, cererea continuă să pună presiune pe preţ, mai ales din cauza dezvoltării accelerate din Asia. Produsele Artego încorporează un grad ridicat de tehnologie şi, de aceea, compania reuşeşte cu uşurinţă să treacă costurile mai ridicate asupra clienţilor săi.

Perspective

În prezent, Artego construieşte o nouă hală de producţie pentru benzi cu lăţime mai mare, foarte cerute pe piaţă. Utilajele, lucrul cel mai important, sunt deja cumpărate de la Rolast, la un preţ de numai 200.000 USD faţă de 10.000.000 USD unele noi. Prin această investiţie, cifra de afaceri va creşte cu 25-30%, iar valoarea adăugată este mai mare decât la celelalte produse.

De asemenea, compania a derulat un proiect prin care a instalat module de comandă numerică pentru utilajele sale. Astfel, activitatea se va eficientiza, iar costurile cu forţa de muncă ar putea să se reducă.

Rezultatele financiare ar putea fi influenţate şi de vânzarea blocurilor construite, AGA fiind convocată în acest sens pentru 24 iulie.

Lichiditate zilnică redusă, de sub 80.000 de lei

Artego este deţinută de Asociaţia Salariaţilor, cu 70% din acţiuni. Principalul minoritar este SIF5, cu 5%. Free-floatul este aşadar 25%, cu o valoare de numai 6,4 milioane de euro. De aceea, lichiditatea zilnică este redusă - sub 80.000 lei. În plus, în ultimele trei luni, lichiditatea s-a redus cu aproximativ 40% din cauza situaţiei generale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite