Arhivarea documentelor cu bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană acordă sprijin financiar micilor întreprinzători care doresc să-şi pună la punct sistemul informatic. Pentru achiziţionarea de echipamente IT şi de tehnologii moderne pentru activitatea firmei, companiile primesc ajutor nerambursabil de până la 200.000 de euro.

Citiţi şi:
adevarul.it - De ce creşte numărul patronilor români în Italia?

Absorbţia fondurilor de la UE este în creştere
Cursul, piedică în calea finanţării UE
Proiecte integrate pentru satul tau
Sprijin european pentru micii fermieri
Recreeaza-te la tara cu bani europeni!
Proiecte eligibile fara sanse de finantare
Expertii în fonduri raspund cititorilor
La ce usi bati pentru banii de la UE
Fermele ecologice merg bine cu bani de la UE
Statie de incubatie cu sprijin de la UE
Fabrica de nutreturi cu bani de la UE


Pentru a-şi moderniza capacitatea de producţie, microîntreprinderile primesc bani europeni ce pot acoperi până la 70% din valoarea eligibilă a proiectului.

Sprijinul poate fi accesat în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa prioritară 4, Domeniul de intervenţie 4.3 - Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor. Valoarea finanţării nerambursabile nu poate depăşi 200.000 de euro (100.000 de euro în cazul firmelor din domeniul transportului rutier).

Cuantumul proiectului trebuie să fie cuprins între 20.000 de euro şi 500.000 de euro, la cursul de schimb Infoeuro valabil la data depunerii cererii de finanţare.

Costuri decontate

În categoria cheltuielilor eligibile intră construirea, extinderea şi modernizarea spaţiilor de producţie sau de prestare de servicii, cele pentru crearea sau modernizarea utilităţilor generale precum alimentarea cu apă, canalizare sau energia electrică. De asemenea, se înscriu aici şi cheltuielile cu achiziţionarea de echipamente şi tehnologii noi, dar şi cele legate de sisteme IT, inclusiv a programelor informatice.

Este important de ştiut faptul că sunt decontate şi costurile cu serviciile de consultanţă, dar plata acestora nu poate depăşi 5% din valoarea totală a proiectului. Mai pot fi achitate şi cheltuielile cu publicitatea. Nu sunt eligibile costuri precum dobânda şi alte comisioane aferente creditelor, achiziţia de echipament second-hand, amenzi sau cheltuieli de judecată.

Hardware şi software cu ajutor de la UE

Valentin Griparis a lucrat într-o firmă de management al datelor în Statele Unite timp de doi ani. Când i s-a oferit şansa să conducă o reprezentanţă a acesteia în ţară nu a ezitat.

În prezent, firma pe care o conduce, Data Management Solutions, are şapte angajaţi şi oferă companiilor din toate domeniile soluţii de management al datelor. În urmă cu un an, a apelat la fonduri europene pentru a putea oferi şi soluţii de arhivare electronică (un sistem informatic care permite preluarea, organizarea, stocarea, controlul şi publicarea informaţiilor şi documentelor companiei în condiţii de securitate).

De exemplu, acest sistem permite scanarea şi arhivarea, în siguranţă şi cu economie de timp şi bani, a facturilor fiscale, înlocuind introducerea manuală a datelor. Pentru a-şi putea extinde activitatea, cu sprijin european, Griparis a depus la 15 iunie 2008 toate documentele necesare. Contribuţia sa a fost de 30% din valoarea cheltuielilor eligibile, ce s-au ridicat la aproape 148.000 de euro.

„A durat mai mult decât mă aşteptam, trebuia să semnez contractul în decembrie şi abia în martie am primit acceptul oficial. Trebuie să recunosc că autorităţile româneşti sunt «tipicare»“, povesteşte directorul Data Management Solutions. Valoarea bugetată a echipamentelor IT ce urmează a fi achiziţionate depăşesc 160.000 de euro (echipamentele hard - 30.000 de euro, iar softul - 130.000 de euro).

Dacă adăugăm cheltuielile pentru consultanţă, audit şi publicitate, valoarea totală a proiectului ajunge la 175.500 de euro. Pentru că semnarea proiectului a durat destul de mult, abia în iulie va participa la licitaţia pentru achiziţionarea echipamentelor, iar după zece zile le va plăti.

În plus, el spune că nu va avea de suferit din cauza diferenţei de curs valutar pentru că şi-a luat măsuri de precauţie. „Am avut grijă să suprabugetez cu 20% investiţia pentru a nu fi strâmtorat cu banii“, adaugă Griparis. El speră ca până în toamnă să primească prima tranşă de bani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite