Aproape jumătate din bursă, pe mâna străinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 43% din acţionariatul companiilor listate la BVB este înregistrat în afara ţării. Dincolo de corecţiile care afectează întreaga piaţă de capital, prezenţa acţionarilor străini strategici conferă încredere în principalele companii de la Bursă.

Din cei 65 de emitenţi tranzacţionaţi pe piaţa principală bursieră de la Bucureşti, 32 au în structura acţionariatului investitori străini. Practic, ponderea acţionarilor din afară în capitalizarea bursieră ajunge la 43,53%.

Capital pe termen lung

“Acest procent ridicat al străinilor în capitalizarea BVB confirmă un interes cel puţin rezonabil din partea acestora reflectat prin dinamica investiţiilor străine directe din ultimii ani”, apreciază Mihai Căruntu, şeful departamentului cercetare piaţă de capital din cadrul BCR.

În afară de câteva companii de talie mare, prezente în acţionariatul unor companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), precum OMV la Petrom şi Groupe Societe Generale la BRD, există şi societăţi româneşti cu o lichiditate redusă, dar cu acţionari puternici.

În acţionariatul emitenţilor sunt incluse companii precum Voestalpine (prin VAE GMBH care deţine 89,19% din producătorul de material rulant Vae Apcarom), Mechel (la Mechel Târgovişte) sau TMK Group (care controlează 80,56% din producătorul de ţevi Artrom).

“Avantajul unui acţionar puternic este că poate să confere siguranţă acţionarilor minoritari, siguranţa apartenenţei într-un grup care poate sprijini compania în eforturile investiţionale sau atunci când are probleme”, este de părere Paul Brendea, analist financiar în cadrul Prime Transaction.

În egală măsură, însă, apartenenţa la un mare grup poate genera surprize neplăcute la nivelul rezultatelor, prin migrarea profiturilor de la o divizie a grupului la alta, atrage atenţia Brendea.

Prezenţa fondurilor de investiţii în structura acţionariatului ar putea deveni problematică, în măsura în care turbulenţele financiare internaţionale determină traseul capitalurilor speculative.

Impactul fondurilor de investiţii

Nici acest fapt nu reprezintă, însă, un motiv de reală îngrijorare pentru investitori, susţin analiştii. “Pe piaţa românească operează mai mult fonduri speculative, care se pot întoarce la fel de uşor la cumpărare pe cât de agresiv au acţionat la vânzare”, explică Paul Brendea.

De exemplu, pe piaţa principală s-a remarcat fondul american de investiţii – QVT Fund, care a ajuns în momentul de faţă la o deţinere de 17,41% din Flamingo Internaţional (FLA). Un alt fond de investiţii american activ la BVB este Julius Baer International Equity Fund (JBIEF), prezent la BVB în structura Condmag (COMI), Dafora (DAFR) şi Impact (IMP). Acesta cumulează 0,071% din capitalizarea pieţei principale.

Categorii de acţionari

Investitorii străini din acţionariatul companiilor pot fi împărţiţi în trei categorii: strategici (de tipul OMV), fondurile străine de investiţii (precum Julius Baer sau Middle Europe Investments) şi vehicule investiţionale înregistrate în paradisurile fiscale (precum Broadhurst Investments Ltd., care are 0,10% din capitalizare). În cazul celor din urmă pot fi implicaţi şi investitori autohtoni. 

Ofertă limitată

Piaţa românească rămâne limitată ca ofertă: capitalizarea acţiunilor liber transferabile în piaţă este foarte mică. Dimensiunea redusă a bursei amplifică volatilitatea şi o face riscantă pentru investitorii străini, fapt care explică şi o parte din corecţiile severe înregistrate de indicii bursieri de la începutul anului. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite