Apogeul crizei, în câteva luni!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia va încetini abrupt, dar există destule metode de contracarare a efectelor. Angajaţii companiilor sunt cei  mai pesimişti. Oamenii de afaceri, ca şi angajaţii companiilor, sunt tot mai sceptici în privinţa economiei. Directorul Rompetrol, Dinu Patriciu, vede un avans al PIB de doar 3% în 2009.

Actuala criză economică ar putea atinge apogeul în următoarele 3-12 luni, a afirmat ieri directorul general executiv al grupului Rompetrol, Dinu Patriciu. Tot ieri, un studiu realizat în rândurile salariaţilor din diverse domenii arăta că doi din trei oameni îşi simt ameninţat locul de muncă, pe fondul crizei financiare.

Cei mai îngrijoraţi sunt tinerii cu vârste între 18 şi 25 ani şi cei care lucrează în agricultură, imobiliare, telecomunicaţii, finanţe şi administrativ, potrivit sondajului, realizat de NetJobjs.

Recesiune, dar nu ca în teorie

În opinia omului de afaceri Dinu Patriciu, anul viitor am putea avea chiar şi o recesiune, “chiar dacă nu conformă teoriei”, deoarece se va înregistra o scădere drastică a creşterii economice – “de la circa 9% anul acesta la doi-trei la sută anul viitor”.

Reamintim că, până în prezent, Comisia Naţională de Prognoză a estimat creştere economică de 4%-6% în 2009, iar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că anul viitor creşterea economică va cuprinsă între 3% şi 6%.

O medie a estimărilor anunţate de 11 analişti intervievaţi de agenţiile de presă indică o creştere economică de 3,4% în 2009. Metodele de a contracara căderea economiei se bazează pe reducerea şi optimizarea fiscalităţii şi pe diminuarea cheltuielilor bugetare, consideră Dinu Patriciu.

Optimizarea fiscalităţii, soluţia de avarie

În ceea ce priveşte lucrările publice, acestea ar trebui finanţate “din resurse private şi nu din banii contribuabililor”. Lucrările publice şi cele de infrastructură necesită “schimbarea legii exproprierii, astfel încât procesul administrativ să fie grăbit, iar legislaţia achiziţiilor publice trebuie să urmeze un model simplu şi flexibil”.

Patriciu a mai precizat că TVA ar trebui redusă la 15%, nivel recomandat şi de UE, iar cota unică de impozitare trebuie menţinută, deoarece reprezintă “unul dintre elementele principale ale competitivităţii statului român în atragerea investiţiilor străine”. În plus, dacă vecinii vor practica niveluri mai mici ale cotei unice de impozitare “va trebui să se conformeze şi România”.

Optimism la Finanţe

România ar putea trece cu bine peste criza financiară, dat fiind că în următorii ani vor fi derulate multe proiecte mari de infrastructură. Acestea vor atrage firme şi forţă de muncă, a declarat Răzvan Cotovelea, şeful Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor.

“Până în 2010 se vor derula cele mai mari lucrări de infrastructură din istoria României, astfel că avem oportunităţi foarte importante de a trece această criză financiară cu bine”, a spus Cotovelea. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite