Anul de start al pensiilor facultative va aduce 300.000 de participanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pilonul III de pensii va atrage circa opt fonduri administrate privat ale asiguratorilor de top Societăţile nu mizează pe un număr foarte mare de clienţi, dat fiind caracterul facultativ

Pilonul III de pensii va atrage circa opt fonduri administrate privat ale asiguratorilor de top

Societăţile nu mizează pe un număr foarte mare de clienţi, dat fiind caracterul facultativ al celui de-al treilea pilon, în care participanţii vor cotiza, opţional, până la 15% din venitul brut. Avantajul acestui pilon ţine de faptul că poate fi deductibil, în limita a 200 de euro, atât pentru angajat, cât şi pentru angajator.

Important de ştiut pentru viitorii participanţi la sistemul privat de pensii este că, deşi nivelul contribuţiei şi vârsta de contribuţie se cunosc, pensia ce va fi plătită nu poate fi calculată, pentru că depinde de randamentul pe care administratorul îl va obţine din investirea activelor respective. Astfel că, societăţile participante cu fonduri fie la pilonul II, fie la pilonul III sunt în postura de a-şi convinge clienţii cu alte argumente decât cele privind profitul (legislaţia nu permite estimări ale viitoarelor randamente) pe care aceştia îl vor avea în urma unei investiţii de peste 20 ori 30 de ani.

Pensiile facultative oferă angajatorilor şansa îmbunătăţirii politicilor de recrutare şi salarizare, prin includerea lor în pachetele salariale. Departamentele de resurse umane pot acum adăuga la pachetul de beneficii salariale şi o pensie facultativă, ducând la o fidelizare şi retenţie mai mare a propriilor angajaţi.

Pentru jucătorii din asigurări piaţa arată că ar putea atrage un număr de aproximativ 200.000 - 300.000 de clienţi şi contribuţii de 40-50 milioane de euro, acesta fiind potenţialul pentru nivelul întregului an.

Perioada august-noiembrie va fi o luptă între companii pentru pensiile obligatorii. Aproximativ 100.000 de agenţi de marketing (de la toate societăţile acreditate în sistem) vor încerca să convingă circa 2,5 milioane de clienţi să participe la fondul pe care îl promovează.

Obligate să investească prudenţial

Legea obligă administratorii de fonduri să investească într-un mod care să asigure securitatea, calitatea, lichiditatea şi profitabilitatea investiţiilor. Acestea trebuie să se îndrepte către instrumente tranzacţionate pe o piaţă reglementată, în instrumente financiare derivate - permise doar în măsura în care contribuie la scăderea riscurilor investiţiei sau facilitează gestionarea eficientă a activelor. Administratorul are obligaţia să investească activele fondurilor de pensii facultative în mod prudenţial. Este bine de ştiut însă că participantul suportă riscurile investiţiilor. Totuşi, administratorii vor încerca să elimine riscul unor scăderi ale activelor prin diversificarea investiţiilor în ţară şi străinătate.

Fondurile care sunt deja prezente pe piaţă

Fondurile autorizate sunt ING Clasic (administrat de ING Asigurări de Viaţă), AZT Moderato (administrat de Allianz-Ţiriac Pensii Private), Pensia mea (administrat de Aviva Romania) şi BCR Prudent (administrat de BCR Asigurări de Viaţă). Primele trei fonduri autorizate au toate un profil de risc moderat, investind activele viitorilor clienţi în proporţie de numai 25% pe Bursa de la Bucureşti, restul de 75% fiind plasaţi în instrumente financiare cu venit fix (obligaţiuni) şi instrumente ale pieţei monetare. BCR Prudent, administrat de BCR Asigurări de Viaţă, va ţinti clienţii cu cel mai redus apetit pentru risc de pe piaţă.

Reglementări legale pentru cei care aderă la sistemul opţional de pensii

Prin pensie facultativă se înţelege suma de bani primită de către un participant, care a contribuit la un fond de pensii facultative, sau de către beneficiarul acestuia, în mod suplimentar şi distinct de pensia din sistemul public de pensii.

Prospectul schemei de pensii facultative este un document, elaborat de către administrator şi autorizat de către CSSPP, care descrie schema de pensii facultative, termenii contractului de administrare.

Contribuţia poate fi de până la 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care aderă la un fond de pensii facultative. Contribuţiile sunt deductibile în limita a 200 euro/an fiscal. Angajatorul, împreună cu sindicatul sau reprezentanţii salariaţilor, poate stabili prin contractul colectiv/individual de muncă participarea la contribuţia angajaţilor săi.

Dacă eşti angajat, contribuţia se reţine şi se virează de către angajator odată cu contribuţia de asigurări sociale (CAS), în contul fondului de pensii facultative specificat în actul individual de aderare. Un participant poate opta pentru mai multe fonduri de pensii, atât timp cât contribuţiile lunare însumate nu depăşesc 15% din venitul salarial brut.

Contribuţia la un fond de pensii facultativ se transformă în unităţi de fond, într-un cont al participantului, iar administratorul investeşte banii în instrumente financiare potrivit politicii sale de investiţii, definită în prospectul schemei de pensii facultative. Suma acumulată în contul participantului, egală cu numărul de unităţi de fond deţinute de acesta şi înmulţite cu valoarea la zi a unei unităţi de fond reprezintă activul personal la acestuia. Participantul este proprietarul activului personal din contul său.

Contul nu poate face obiectul niciunei măsuri de executare silită, nu poate fi gajat sau cesionat, nu poate fi folosit pentru acordarea de credite sau pentru a garanta credite.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite