Analiştii se tem de lipsa vânzătorilor la intrarea Alumil pe bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Alumil Rom Industry va fi tranzacţionată, începând de săptămâna viitoare, la categoria a II-a a BVB La începutul săptămânii viitoare va începe tranzacţionarea pe bursă a

Compania Alumil Rom Industry va fi tranzacţionată, începând de săptămâna viitoare, la categoria a II-a a BVB

La începutul săptămânii viitoare va începe tranzacţionarea pe bursă a titlurilor Alumil. Analiştii din piaţa de capital se aşteaptă însă ca, într-o primă etapă, vânzătorii să urmărească până unde va creşte cursul acţiunilor, fapt care va dăuna lichidităţii. În acelaşi timp, o parte din brokeri atrag atenţia că nu este de neglijat nici faptul că producătorul de profile de aluminiu intră în ringul bursier într-o perioadă nu tocmai favorabilă din punctul de vedere al rulajelor.

Iulian Panait, preşedintele KTD Invest, se aşteaptă ca intrarea la tranzacţionare să suscite interesul investitorilor, fără să aibă însă un impact foarte mare, date fiind talia companiei şi pachetul de acţiuni scos pe bursă. În acelaşi timp, şi perioada de listare va avea un cuvânt de spus: "Conjunctura de piaţă în care are loc listarea contează foarte mult. Punctual însă consider că intrarea la tranzacţionare a companiei va fi de interes", subliniază Panait.

Interesul în IPO justifică presiunea pe cumpărare

Alumil a vândut prin oferta publică, derulată în decembrie 2006, 6,25 milioane de acţiuni la preţul de 4,6 lei/acţiune, pachetul reprezentând 20% din capitalul social al companiei. Oferta a fost suprasubscrisă de peste 15 ori, iar interesul pentru companie în cadrul IPO îi determină pe analişti să se aştepte, în primele şedinţe de tranzacţionare, la o presiune pe cumpărare şi la ordine mici de vânzare. "Tranzacţionarea acţiunilor Alumil va avea, clar, un impact pozitiv asupra pieţei, însă acesta va depinde şi de lichiditatea emitentului, lucru greu de estimat în momentul de faţă. Asocierea cu listarea Transelectrica este deja făcută pe piaţă, astfel că sunt de părere că succesul companiei de utilităţi va influenţa şi percepţia faţă de preţul acţiunilor Alumil, dar şi interesul investitorilor", a explicat pentru Adevărul Alin Brendea, director de tranzacţionare la Prime Transaction. Într-o primă etapă, analistul estimează o creştere a cursului titlurilor Alumil, fapt care însă va dăuna, într-o oarecare măsură, lichidităţii, în condiţiile în care vânzătorii vor urmări până unde va urca preţul. La rândul său, Marcel Murgoci, directorul de tranzacţionare al Estinvest Focşani, estimează pentru titlurile ALU o evoluţie favorabilă, cel puţin pentru o scurtă perioadă de timp. "Trebuie să ţinem cont că listarea vine într-un moment nu neapărat neprielnic, ci pe un volum de tranzacţionare mai slab comparativ cu perioada în care a fost listată Transelectrica, de e xemplu. Este perioada Adunărilor Generale ale Acţionarilor, în care multe dintre blue-chipsuri vor fi suspendate", explică Murgoci.

Pe de altă parte, pe ansamblu, bursa se înscrie, în momentul de faţă, pe un trend ascendent. "Sunt semnale clare care susţin o tendinţă pozitivă, cel puţin pe segmenul companiilor mici, dacă ne raportăm la maximele istorice marcate de indicele BET-Compozit", spune Laurenţiu Roşoiu, consultant de investiţii. Astfel, luând în calcul evoluţia pozitivă a bursei, consultantul se aşteaptă ca şi evoluţia de piaţă a companiei nou-intrate să fie bună. "Chiar dacă bursa a traversat o etapă de volume mici şi valori reduse de tranzacţionare, în cazul Alumil estimez obţinerea unor volume mari şi creşteri pe măsură", subliniază Roşoiu.

Puţine şanse pentru includerea în coşul BET

În ceea ce priveşte includerea producătorului de profile de aluminiu în coşul indicelui BET, după modelul Transelectrica, analiştii nu acordă prea multe şanse acestui emitent. "Acest lucru depinde foarte mult de lichiditatea emitentului. Alumil are şanse, însă trebuie să le confirme în timp", susţine Alin Brendea. La rândul său, reprezentantul Estinvest consideră că Alumil nu are potenţialul necesar pentru a face acest pas într-un interval scurt de timp. "Includerea în BET se va produce doar dacă societatea va deveni mai mare şi va avea o situaţie financiară şi mai bună", spune Murgoci. De aceeaşi părere este şi Laurenţiu Roşoi, care apreciază compania mult mai potrivită în componenţa indicelui BET-Compozit.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite