FMI: Amnistia fiscală este un semn de disperare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FMI: Amnistia fiscală este un semn de disperare
FMI: Amnistia fiscală este un semn de disperare

Amnistia fiscală este "un semn de disperare", a afirmat sâmbătă şeful departamentului pentru Europa din FMI, Marek Belka. declaraţia sa vine la o zi după ce parlamentul italian a dat undă verde unei astfel de măsuri, informează AFP.

"Amnisitia fiscală este un semn de disperare", a spus Belka, într-o conferinţă de presă la Istanbul, răspunzând unei întrebări legate de această măsură, aprobată în Italia şi discutată în prezent în Polonia.

În cazul Poloniei, "situaţia nu este de aşa natură încât să avem nevoie să ajungem la disperare", a subliniat el.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) se opune în mod tradiţional unor măsuri de amnistie fiscală, privilegiind transparenţa şi eficienţa în colectarea taxelor la buget.

Reamintim cp, vineri parlamentul italian a votat în favoarea amnisitiei fiscale propuse de guvern. Măsura a fost puternic contestată de opoziţie, care o consideră una de natură să facă jocul mafioţilor şi a altor infractori.

În urma adoptării acestei decizii, italienii vor putea să-şi repatrieze în mod anonim averile ascunse în străinătate pentru a evita plata impozitelor şi să le înregistreze legal în Peninsulă fără a risca penalizări de la Fisc, dacă sumele ascunse se află într-o ţară cu care Italia are acorduri de schimb de informaţii.

Italia a mai adoptat măsuri de amnistie fiscală în 2001-2002 şi în 2003, însă sumele obţinute de stat au fost reduse. Atunci s-a depăşit cu puţin 2 miliarde de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite