Alumil a dat câştiguri de până la 100% în patru luni
0În prima zi de tranzacţionare, mai mult de jumătate din acţiunile cumpărate prin ofertă publică şi-au schimbat proprietarul Iniţial, Alumil era doar numele celui mai mare producător
În prima zi de tranzacţionare, mai mult de jumătate din acţiunile cumpărate prin ofertă publică şi-au schimbat proprietarul
Iniţial, Alumil era doar numele celui mai mare producător de profile de aluminiu din ţară. Acum patru luni a devenit numele celei mai subscrise oferte publice de pe Bursă. Apoi, oferta publică care a declanşat cel mai mare val de amenzi şi avertismente pentru piaţă. De ieri, este noua vedetă a Bursei.
Nu era o surpriză pentru nimeni că intrarea pe Bursă va face valuri. Indiciul era simplu - gradul de subscriere a ofertei (6,25 milioane de acţiuni derulată în decembrie anul trecut) a fost de 16,46. Cu alte cuvinte, fiecare investitor a primit de 16 ori mai puţine acţiuni decât a vrut. Prin urmare, era de aşteptat ca toţi cei care credeau în acest titlu să vrea, încă de la început, să cumpere. Deschiderea primei şedinţe venea să confirme cu supramăsură această tendinţă. În jur de patru milioane de acţiuni pe partea de cumpărare, mai bine de zece ori peste oferta la vânzare. Surpriza a avenit de la un ordin de vânzare de circa 250.000 de acţiuni în jurul preţului de 5,7 lei. Pentru vânzător, şi asemenea preţ ar fi asigurat un câştig frumos, în condiţiile în care preţul de cumpărare din ofertă fost de 4,6 lei. Piaţa însă era dispusă să-i dea mult mai mult. Deschiderea s-a făcut la 8 lei. În numai o oră de la deschidere, preţul depăşise 8,6 lei. Peste o oră, la jumătatea şedinţei, preţul ajunsese la 9,15 lei şi deja se tranzacţionaseră 2,3 milioane de acţiuni. Închiderea avea să se facă la 9 lei, după tranzacţii cu 3,75 milioane de acţiuni.
Schimbare de profil de investitor
Mai surprinzător decât preţul, pentru observatori avea să fie însă dimensiunea tranzacţiilor. Practic, ieri s-a schimbat proprietarul pentru mai bine de jumătate din acţiunile cumpărate în urmă cu patru luni prin oferta publică. Acest lucru lasă câteva indicii despre evoluţia în perioada următoare a acestui titlu.
"Cred că vor mai fi una-două zile agitate, după care piaţa se va linişti. Când volumul de tranzacţionare este atât de mare, înseamnă că speculatorii au vrut doar să-şi marcheze profitul şi apoi să vândă (cunosc mulţi investitori care participă la o oefrtă publică doar pentru a vinde în prima zi, convinşi că oricum ies în câştig). E posibil ca mulţi dintre noii proprietari ai acţiunilor să fie investitori care vor dori să păstreze acţiunile pe termen mediu", spune Iulian Panait, prşedintele firmei de consultanţă KTD. Analistul nu exclude însă ca speculatorii să ducă preţul până la un prag psihologic de 10 lei, după care piaţa să se stabilizeze. Şi brokerul Ovidiu Vasincu vede continuarea creşterii, pentru că 90% din paiţa noastră de capital este dată de tranzacţii în scop speculativ, pe termen scurt. Se va specula în continuare pe interesul manifestat în cadrul ofertei publice.
Amenzi-record pentru intermediarii ofertei publice
Dincolo de evoluţia spectaculoasă, prima şedinţă a Alumil arată foamea pentru marfă (acţiuni) proaspătă manifestată de piaţă. O stare arătată anul trecut şi de întâmpinarea pe Bursă a acţiunilor Transelectrica. "Noi aşteptam încă din decembrie listarea Alumil. A fost numai vina CNVM că listarea a fost întârziată", arată Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, vicepreşedinte al Bursei de Valori.
El face referire la situaţia creată în urma anchetei declanşate de CNVM în legătură cu încheierea ofertei publice. S-a vehiculat chiar posibila anulare a acesteia. În final, la sfârşitul lunii ianuarie, a venit o ploaie de amenzi şi avertismente de la CNVM. Au primit amenzi şapte SSIF (între 2600 şi 15.000 de lei), printre care nume grele - societăţi de brokeraj ale unor mari bănci. Au mai fost amendaţi 12 brokeri (cu 500 de lei şi chiar 10.000 de lei). Alte şapte SSIF-uri au primit avertisment. În sarcina acestora a fost reţinut că au introdus în piaţă ordine de cumpărare acţiuni fără acoperire totală în bani. Practic, majoritatea investitorilor, aşteptându-se la suprasubscriere, pentru a prinde totuşi ceva acţiuni, aruncau ordine fără acoperire, pentru care nu aveau toţi banii cash.