Ajustarea cotaţiilor SIF 3 decide trendul societăţilor de investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii recomandă prudenţă investitorilor care vor să cumpere acţiuni SIF Titlurile emise de cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) s-au aflat, constant, în topul

Analiştii recomandă prudenţă investitorilor care vor să cumpere acţiuni SIF

Titlurile emise de cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) s-au aflat, constant, în topul preferinţelor investitorilor la Bursa de Valori. Numai de la începutul acestui an, tranzacţiile cu acţiuni SIF au cumulat peste trei miliarde de lei, dintr-un total de aproximativ cinci miliarde de lei. De la începutul acestui an, indicele BET - FI a înregistrat o creştere de aproape 8,5%.

Primul impuls în creşterea sectorului financiar a fost dat de SIF Transilvania (SIF 3), în cazul căruia s-au aprobat majorarea capitalului social, prin acordarea de acţiuni gratuite. Adică, toţi investitorii care cumpără acţiuni până la data de 15 mai (18 mai minus trei zile pentru decontare) vor primi câte o acţiune gratuită pentru fiecare titlu deţinut.

Analiştii spun că, pe termen scurt, evoluţia acţiunilor SIF va fi influenţată de valoarea cu care se va ajusta, mâine, preţul titlurilor SIF Transilvania. Marian Lupu, director general adjunct în cadrul Estinvest Focşani, ne-a declarat că, în cazul în care preţul va scădea cu mai puţin de 50%, influenţa va fi, din nou, pozitivă.

Laurenţiu Roşoiu, consultant de investiţii, explică faptul că, în acest calcul, dacă plecăm de la valoarea de 4,2 lei/acţiune (nivelul mediu din ultima perioadă), preţul de piaţă ar trebui să se aşeze la jumătate, în jurul nivelul de 2,1 lei/acţiuni. "Dacă însă plecăm de la maximele din ianuarie, nivelurile pe care celelalte SIF-uri nu au reuşit să le străpungă, SIF3 ar putea să se corecteze până la 1,65 lei/acţiune", arată Roşoiu. Iar în condiţiile în care corecţiile la nivelul restului sectorului financiar nu vor continua şi preţurile se vor stabiliza în jurul nivelelor maxime din ianuarie 2007, atunci putem ţine cont de aceste repere pentru valoarea de piaţă a SIF-urilor. "În acest caz, ajustarea se va face, probabil, între aceste niveluri, dar semnificativ peste nivelul de 1,65 lei/acţiune", adaugă Roşoiu.

Dezbateri despre ridicarea pragului de deţinere

Totodată, este foarte probabil ca ajustarea să se facă peste nivelul de 2,1 lei/acţiune. Depăşirea acestui prag ar putea fi susţinută de apariţia unor noi informaţii referitoare la ridicarea pragului de deţinere la SIF-uri. Recent, Senatul a respins această iniţiativă legislativă, urmând ca proiectul să fie dezbătut în Camera Deputaţilor.

Capitalizarea SIF 3 a crescut cu 28% de la începutul anului

Marian Lupu susţine faptul că potenţialul de creştere a SIF-urilor se menţine având în vedere valoarea portofoliilor lor şi creşterea interesului marilor investitori, în eventualitatea modificării pragului de deţinere de la 1% la 5% din capitalul social. Spre exemplu, o serie de investitori instituţionali, atât din ţară (ex. Banca Transilvania), cât şi din străinătate (ex. ING Olanda), au anunţat deţineri de peste 1% la cele cinci SIF-uri.

În momentul de faţă, SIF Transilvania deţine o capitalizare bursieră cu 28% mai mare decât avea la începutul anului, când toate cele cinci societăţi de investiţii financiare atingeau maxime istorice.

Andreea Ciobanu, analistul-şef al Intercapital Invest, subliniază faptul că euforia generată în piaţă de creşterea semnificativă a acţiunii SIF3 a fost mai mult una psihologică. "Practic, printr-o majorare de capital de acest gen, nu se schimbă nimic în valoarea societăţii", adaugă Andreea Ciobanu. Titluri SIF3 au închis, ieri, şedinţa de tranzacţionare la preţul de 4,24 lei/acţiune, în creştere cu 14,3% faţă de cotaţia înregistrată înainte de Adunarea Generală a Acţionarilor.

"Totuşi, creşterea a fost mult prea bruscă, prudenţa fiind, în acest moment, o atitudine importantă din partea unui investitori care ia în calcul achiziţia acestor titluri", conchide analistul-şef al Intercapital Invest.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite