Afacere à la Cluj: brânză de capră cu trufe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcela şi Ovidiu Spînu mizează pe apetitul românilor pentru brânza de capră
Marcela şi Ovidiu Spînu mizează pe apetitul românilor pentru brânza de capră

Soţii Marcela şi Ovidiu Spînu, din judeţul Cluj, au atacat o nişă neexploatată pe piaţa brânzeturilor. Produc brânză de capră cu trufe pe care o vând în hipermarketurile româneşti, dar şi în Cehia şi Slovacia.

Soţii Marcela şi Ovidiu Spînu au deschis în urmă cu patru ani, pe Dealul Feleacului, fabrica de produse din lapte de capră LaColline. Afacerea a crescut de la an la an, vânzările au depăşit un milion de euro, iar cele 20 de sortimente de brânzeturi se găsesc acum pe rafturile hipermarketurilor din România, dar şi în ţări precum Ungaria, Cehia şi Slovacia. De la lapte de capră integral, iaurt de băut şi kefir şi până la brânză de capră cu mucegai alb sau cu ierburi de Provence.

Mizând pe apetitul în creştere al românilor pentru brânza de capră, cei doi clujeni şi-au pus imaginaţia la încercare şi au dat gust unor combinaţii noi. Astfel, în urmă cu două luni, soţii Spînu au adăugat pe lista delicateselor brânza de capră cu trufe.

„Într-o seară, am invitat mai mulţi prieteni la o degustare de vinuri la care am oferit câteva aperitive şi fructe: prosciuto, trufe şi brânză de capră. Soţia mea a început să facă diverse combinaţii între aceste ingrediente şi a descoperit astfel această formulă. Experimentul a fost ime­diat extins la scară industrială şi, în doar două luni, noua specialitate LaColline era în magazine", povesteşte Ovidiu Spînu, administratorul fabricii LaColline.

Brânza românească în Cehia şi Slovacia

Brânza de capră cu trufe, produsă în România doar de cei doi clujeni, a cucerit rapid pofta românilor. În numai două luni de la lansare, vânzările acestui tip de brânză au atins 2% din volumul total. Noul produs este distribuit prin retailerii Mega Image şi Auchan, în hoteluri, restaurante şi prin serviciile de catering. La raft, brânza cu trufe LaColline se vinde cu aproximativ 12 lei, pentru un ambalaj de 150 de grame.

De asemenea, noua specialitate a clujenilor a trecut graniţa, în Cehia şi Slovacia. „Noua gamă a fost extrem de bine primită în lanţul retailerilor, iar vânzările au atins până în acest moment 2% din volumul total. Până la finalul anului, estimăm că brânza cu trufe ne va aduce 10% din totalul încasărilor", spune Ovidiu Spînu.

Trufele folosite de cei doi clujeni pentru prepararea specialităţii sunt culese cu ajutorul câinilor special antrenaţi care le miros şi le dezgroapă chiar din pădurile din România. O firmă italiană din Timişoara, specializată în acest domeniu, le colectează şi le pregăteşte pentru consum, apoi le trimite la fabrica clujenilor din comuna Vâlcele. 

În continuă creştere

Cele mai bine vândute produse proaspete ale clujenilor sunt laptele de capră, iaurtul de băut şi kefirul, acestea cumulând 30-40% din vânzări. În ceea ce priveşte cel mai bine vândut sortiment de brânză, specialitatea de capră cu ierburi Provence ocu­pă primul loc în top, urmată de brânza de capră simplă. Anul trecut, fabrica LaColline a avut vânzări de peste 155.000 de euro, iar pentru 2011, clujenii au planuri mari: un milion de euro.

Investiţia totală în fabrica de la Vâlcele s-a ridicat la 500.000 de euro, iar soţii Spînu nu se opresc aici. Vor să extindă fabrica, cu o anexă nouă şi o linie modernă de fabricaţie şi ambalare a produselor proaspete. Mai mult, ei analizează în prezent posibilitatea înfiinţării unei ferme proprii de capre, în cadrul căreia să producă materia primă pentru produsele lor.

Atuurile brânzei de capră

În ultimii ani, românii şi-au orientat tot mai mult preferinţele spre brânza de capră datorită proprietăţilor acesteia. Calităţile nutriţionale ale brânzei de capră sunt mai mari decât ale celei de vacă sau de oaie. Furajele cu care se hrănesc caprele sunt mai variate, pentru că ele au acces la o floră mai diversificată decât vacile şi oile. Din acest motiv, concentraţia de enzime şi de antioxidanţi este mai ridicată în laptele de capră. Un alt atu al brânzei de capră este că se digeră mai uşor decât celelalte, datorită faptului că moleculele de grăsime din compoziţie sunt mai mici. Pe lângă aceasta, proteinele pe care le conţine se asimilează mai uşor. Oana Antonescu

Ce sunt trufele



Trufele sunt o specie de ciuperci comestibile, foarte scumpe, deoarece este dificilă găsirea lor. Ele cresc în pădure, în sol, la o adâncime de 3-15 centimetri pe rădăcinile unor specii de arbori, cum sunt stejarii, alunii, pinii sau fagii. Trufele au forma unui tubercul de cartofi, iar greutatea uneia este de 100-200 de grame. Trufele sunt culese cu ajutorul câinilor special dresaţi.

Ce sunt trufele
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite