Cea mai fezabilă variantă: South Stream prin România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat duminică seara la Realitatea TV că proiectul energetic South Stream ar urma să treacă prin România, aceasta fiind varianta cea mai fezabilă.

Videanu a afirmat într-o emisiune la Realitatea TV că "toate culoarele energetice de care UE este interesată trec prin Marea Neagră, aducând resursele energetice din Caspica şi ducându-le către UE", în contextul unei discuţii despre importanţa strategică a Mării Negre şi promovarea acesteia de către preşedintele Traian Băsescu.

Videanu a fost contrazis de unul dintre invitaţi, care a precizat că "South Stream ocoleşte România".

"Niciunul, nici South Stream-ul. Uitaţi, eu vă dau această informaţie, nici South Stream-ul. South Stream-ul este şi el un proiect în care cea mai fezabilă variantă trece prin România", a replicat Videanu.

South Stream este în concurenţă cu Nabucco, un proiect de gazoduct european cu o lungime de 3.300 de kilometri, care are ca scop să alimenteze UE cu gaz din regiunea caspică, ocolind Rusia.

Potrivit proiectului iniţial, South Stream urmează să treacă pe sub Marea Neagră, legând Rusia de Bulgaria, de unde se va împărţi în două, o parte îndreptându-se spre Serbia şi Austria, cealaltă spre Grecia şi Italia.

O ramificaţie a gazoductului din sectorul maritim ar putea fi construită spre România în cadrul proiectului de gazoduct South Stream, a declarat la începutul luni octombrie şeful companiei ruse Gazprom, Aleksei Miller, potrivit RIA Novosti.

"Colegii noştri români şi-au exprimat interesul de cooperare cu Gazprom. În etapa actuală nu este vorba de instalarea gazoductului de tranzit pe teritoriul său, ci de posibilitatea construcţiei unei ramificaţii de gazoduct spre România", declara în octombrie şeful Gazprom la Congresul energetic mondial din capitala Argentinei, Buenos Aries, scrie NewsIn.

La 15 mai, la Soci, Gazprom a semnat un pachet de documente privind realizarea proiectului gazoductului South Stream cu companiile energetice din Bulgaria, Serbia şi Grecia, iar cu compania italiană Eni a fost semnat un acord suplimentar la Memorandumul de înţelegere mutuală, referitoar la următorii paşi de realizare a proiectului. În septembrie, a apărut informaţia că acestui proiect i s-ar putea alătura şi Franţa, prin compania Electricite de France (EdF).

Rusia a făcut la jumătatea lunii noiembrie un pas înainte în proiectul gazoductului său South Stream, concurent al proiectului Nabucco susţinut de Uniunea Europeană, semnând un acord cu Slovenia, a cincea dintre ţările europene de neocolit pentru Moscova, potrivit AFP.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite