„Adevărul“ te-a învăţat cum să iei bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Adevărul“ te-a învăţat  cum să iei bani europeni
„Adevărul“ te-a învăţat cum să iei bani europeni

Zi de zi, cititorii noştri au aflat ce condiţii trebuie să îndeplinească pentru ca ideile lor de afaceri să prindă viaţă cu sprijin de la Uniunea Europeană. De la începutul proiectului, zeci de persoane interesate de obţinerea unor fonduri pentru cofinanţarea afacerilor lor au trimis e-mailuri pe adresa fonduriue@adevarul.ro.

Mai citeşte:


În paginile ziarului nostru, cititorii au găsit sfaturi despre câţi bani pot obţine de la Uniunea Europeană, unde pot depune cererea de finanţare şi ce trebuie să conţină dosarul de aplicaţie. Cei mai mulţi dintre cei care ne‑au scris au vrut să ştie cum pot obţine fonduri pentru înfiinţarea unei ciupercării şi construirea unei pensiuni.

În primul caz, sprijinul poate fi obţinut în cadrul Măsurii 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole“ din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Finanţarea poate ajunge până la maximum un milion de euro, adică cel mult 50% din valoarea proiectului. Aplicantul poate fi o  persoană fizică (PFA – persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală). Tot în cadrul acestei măsuri este finanţată înfiinţarea unei ferme de iepuri sau a unei sere de legume.

Pensiune pe bani europeni

Cititorii au aflat şi care sunt paşii de urmat pentru construirea unei pensiuni. Astfel, în localităţile cu potenţial turistic, o astfel de afacere poate prinde contur în cadrul Măsurii 313 „Încurajarea activităţilor turistice“, iar ajutorul nerambursabil de 200.000 de euro poate ajunge până la jumătate din costul proiectului, reprezentând 50% din valoarea eligibilă a acestuia. Lista completă a localităţilor eligibile pentru implementarea unui astfel de proiect poate fi găsită pe site‑ul Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (­www.apdrp.ro).

Potrivit acestui clasament, există 2.830 de comune cu potenţial turistic. Tot prin această măsură puteţi primi bani pentru finanţarea unei structuri turistice de agrement precum o bază sportivă, un centru de ­fitness sau un parc de distracţii. În plus, construcţia unui azil de bătrâni este eligibilă tot în cadrul Măsurii 313.

Bani pentru dotarea cabinetelor

Multe solicitări au vizat dotarea clinicilor cu echipamente performante, fie că este vorba despre cabinete medicale, stomatologice sau oftalmologice.

Uniunea Europeană finanţează proiectele în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa prioritară 4, Domeniul de intervenţie 4.3 „Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor“. Valoarea sprijinului nerambursabil ajunge până la 70% din costul eligibil al proiectului, dar nu poate depăşi 200.000 de euro.

Diferenţa de 30%, din valoarea proiectului, dar şi cheltuielile neeligibile trebuie să fie acoperite de ­beneficiar, prin fonduri proprii sau credit bancar. Costul total al proiectului este cuprins între 20.000 de euro şi 500.000 de euro.

Reabilitarea grădiniţelor de stat

image

Un solicitant poate primi fonduri nerambursabile de până la 200.000 de euro pentru modernizarea unei pensiuni



Uniunea Europeană sprijină reabilitarea unităţilor de învăţământ existente în cadrul Programului Operaţional Regional, Domeniul major de intervenţie 3.4 „Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă“.

Aplicanţii pot fi numai autorităţi publice locale, deci, aplicantul ar trebui să fie consiliul local.

Experţii răspund pe www.adevărul.ro

Chiar dacă proiectul derulat de „Adevărul“ s-a încheiat, cititorii interesaţi de obţinerea unui sprijin european pot trimite în continuare solicitările lor pe adresa fonduriue@adevarul.ro. În fiecare sâmbătă, pe site‑ul www.adevarul.ro, ei vor putea afla care sunt condiţiile pentru a primi ajutor nerambursabil de la UE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite