Activele sistemului bancar au scăzut în trimestrul al doilea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Activele sistemului bancar au scăzut în trimestrul al doilea
Activele sistemului bancar au scăzut în trimestrul al doilea

Valoarea activelor sistemului bancar românesc, inclusiv ale sucursalelor băncilor străine, a scăzut uşor, cu 1,04%, în trimestrul al doilea al acestui an, până la 328,89 miliarde de lei (78,3 miliarde de euro) faţă de 332,34 miliarde de lei (79,12 miliarde de euro) la finele lunii martie, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR). Aceasta este prima scădere înregistrată de totalul activelor, dupa mai mulţi ani de creşte

Faţa de sfârşitul anului trecut, când valoarea totală a activelor bancare era de 314,44 miliarde de lei (74,86 miliarde de euro), s-a înregistrat până la finele lunii iunie o creştere cu 4,6%. Ponderea activelor instituţiilor de credit cu capital privat sau majoritar privat în totalul activelor bancare a scăzut de la 94,8% la începutul anului, la 93,7% la finele lunii martie şi până la 93,2% la sfârşitul primului semestru din 2009. De asemenea, cota activelor deţinute de băncile cu capital străin sau majoritar străin în totalul activelor s-a redus de la 88,2% la finele lui 2008, la 86,6% în martie şi până la 85,9% în iunie.

Solvabilitatea, în creştere

În ceea ce priveşte indicatorul de solvabilitatea, gradul de acoperire a creditelor neperformante prin capitaluri proprii, acesta a crescut la 13,51% în trimestrul al doilea de la 13,16% la finele lunii martie. Evoluţia indicatorului se explică prin majorările de capital pe care mai multe bănci din sistem le-au operat în ultimele luni. Potrivit acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), băcile vor fi obligate să asigure din luna septembrie un grad de solvabilitate de minimum 10%, comparativ cu nivelul de 8% impus în prezent. Totuşi, ponderea creditelor restante şi îndoielnice în totalul portofoliului de credite, dar şi în totalul activelor au crescut în trimestrul al doilea până la 1,03%, respectiv 0,75%. Raportul credite acordate/depozite atrase a scăzut de la 124,69% la finele lunii martie la 119,23% în iunie.
În ceea ce priveşte rentabilitatea economică (ROA) şi cea financiară (a capitalurilor - ROE), acestea au înregistrat o uşoară revenire în trimestrul al doilea, după ce în intervalul ianuarie-martie 2009 au suferit o corecţie. Astfel, rentabilitatea economică a înregistrat în aprilie-iunie o creştere de la -0,25% la 0,05%, în timp ce rentabilitatea financiară a urcat de la -2,9% la 0,64%. În schimb, rata rentabilităţii activităţii de bază (venituri operaţionale/cheltuieli operaţionale) au scăzut de la 175,01% în martie la 148,75% la finele primului semestru. 


 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite