Acţiunile au pierdut, în medie, peste 3%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bursa de la Bucureşti a resimţit ieri efectele problemelor din sectorul financiar european

Din nou, Bursa a fost afectată de contextul internaţional. De această dată, bursele europene au reacţionat la accentuarea tensiunilor financiare de pe bătrânul continent.

Naţionalizarea băncii britanice Bradford & Bingley (B&B) şi ajutorul de 11,2 miliarde euro acordat de autorităţile belgiene grupului financiar Fortis au alimentat ieri neliniştea investitorilor de pe pieţele europene de capital.

 Adâncimea crizei financiare şi în Europa a făcut ca marile burse reprezentative să resimtă scăderi medii semnificative comparativ cu şedinţa precedentă. Indicii FTSE (Londra), DAX (Frankfurt) şi CAC (Paris) erau marcaţi, la închiderea şedinţei de la Bucureşti, de deprecieri de peste 3% fiecare. Acţiunile tranzacţionate la bursa din Viena se ieftineau, în medie, cu 5,9%, iar cele de pe bursa din Budapesta – cu 2,87%.

Scăderi temperate pentru SIF-uri

Pentru piaţa românească de capital, bilanţul zilei de ieri a indicat o depreciere de 3,08% pentru indicele BET-Compozit, în timp ce indicele celor mai lichide zece companii (BET) a pierdut aproape 2% faţă de sesiunea anterioară. Cea mai mică scădere, de 0,36%, a afectat segmentul societăţilor de investiţii financiare (SIF). “Şedinţa a fost dominată de evoluţia înregistrată de pieţele externe.

Au fost momente, însă, când piaţa românească nu s-a corelat cu celelalte burse şi a fost afectată de scăderi mai temperate, astfel că, spre final, acţiunile SIF au revenit pe uşoare creşteri”, subliniază Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni în cadrul Prime Transaction. Practic, trei dintre cele cinci SIF-uri (SIF Banat Crişana, SIF Transilvania şi SIF Oltenia) au reuşit să închidă şedinţa de ieri la cotaţiile din sesiunea precedentă. Ultima tranzacţie cu acţiuni SIF Muntenia (SIF4) a fost perfectată la 0,8800 lei/titlu (-1,12%). Rulajul total atras de acest segment a fost de numai 6,2 milioane de lei.

Speculatorii au rămas în ring

Valoarea totală a schimburilor perfectate ieri pe piaţa principală abia a depăşit 4 milioane de euro. “Lichiditatea redusă arată faptul că în piaţă au rămas în primul rând speculatorii, şi mai puţin investitorii pe termen lung”, atrage atenţia Bărbulescu. Cele mai mari rulaje au fost atrase de BRD (3,6 milioane de lei), SIF5 şi SSIF Broker (BRK). Titlurile BRD s-au ieftinit, ieri, cu 4,8%. În sectorul petrolier a fost înregistrată o evoluţie mixtă: acţiunile Petrom (SNP) au scăzut cu 2,58%, iar cele ale Rompetrol Rafinare (RRC) au câştigat 1,49%. 

Tranzacţii de 1,6 milioane de lei

Pe fosta piaţă electronică Rasdaq, valoarea totală a tranzacţiilor perfectate ieri a fost de numai 457.003 euro (1,69 milioane de lei). Cel mai mare rulaj a fost atras de Port Bazinul Nou Galaţi (PONO), cu 570.656 lei. Ultima tranzacţie cu acţiuni PONO a fost perfectată la cotaţia de 10,0000 lei/titlu, în creştere cu aproape 13% faţă de sesiunea anterioară. Indicele compozit al pieţei s-a depreciat cu 2,51%, indicele RAQ-I, cu 3,31%, iar acţiunile companiilor din coşul indicelui RAQ-II au câştigat 0,47%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite