Acţiunile companiilor mici, listate la Bursă, câştigă atenţia investitorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru dintre cei 41 de emitenţi listaţi la Categoria a II-a şi-au dublat preţul de tranzacţionare de la începutul anului Deşi au o pondere redusă în indicele BET - Compozit şi o

Patru dintre cei 41 de emitenţi listaţi la Categoria a II-a şi-au dublat preţul de tranzacţionare de la începutul anului

Deşi au o pondere redusă în indicele BET - Compozit şi o lichiditate scăzută, companiile mici au reuşit să ducă acest indicator la maxime istorice. Astfel se face că, de la începutul acestui an, indicele care monitorizează evoluţia tuturor emitenţilor listaţi a câştigat aproape 16%, depăşind performanţa de 7% obţinută de acţiunile celor mai lichide companii.

În primul trimestru, cele mai mari câştiguri au fost asigurate, la Categoria a II-a a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), de acţiunile unor societăţi precum Kandia Excelent (EXC), Aerostar Bacău (ARS), Rompetrol Well Services (PTR) sau TMK Artrom (ART), care şi-au dublat, practic, preţul de tranzacţionare.

Evoluţia bună, şi pe alocuri spectaculoasă, care a marcat cursul titlurilor unor companii ce deţin din capitalizarea bursieră sub un punct procentual este pusă, în primul rând, pe seama rezultatelor financiare raportate. În acelaşi timp, valul de corecţii care a afectat "vedetele" ringului bursier, dar şi nevoia de diversificare a portofoliilor, în absenţa unor noi oferte publice iniţiale în piaţă, au orientat investitorii. "O explicaţie a evoluţiilor bune înregistrate de emitenţii mai puţin lichizi şi cu o capitalizare mai mică poate fi îndreptarea atenţiei investitorilor către acestea ca urmare a evoluţiei mai puţin hotărâte sau a scăderilor pe cei mai lichizi emitenţi, dar şi nevoia de diversificare şi lipsa ofertelor publice iniţiale", explică, pentru Adevărul, Andreea Ciobanu, responsabilul departamentului de analiză în cadrul Intercapital Invest. Spre exemplu, acţiunile Kandia s-au scumpit de la începutul anului cu 184,52%. În cazul EXC, care a raportat o creştere cu peste 300% a profitului în 2006, aprecierea preţului a început cu o săptămână înainte de publicarea rezultatelor financiare. Şi cursul acţiunilor Aerostar a urcat, până la data de 10 aprilie a anului în curs, cu 142,77%, în condiţiile în care producătorul de echipamente a raportat, pentru anul trecut, un profit net de 13,45 milioane de lei, aproape dublu faţă de cel obţinut anul precedent.

Cele mai lichide societăţi de la BVB au dezamăgit investitorii

"Rezultatele financiare excelente raportate pentru 2006 au contribuit cel mai mult la aceste aprecieri", atrage atenţia Marian Lupu, directorul adjunct al Estinvest Focşani. Analistul este de părere că, în primul trimestru al anului, blue-chips-urile BVB au dezamăgit investitorii, iar noi listări nu au fost, ceea ce a dus la orientarea multora dintre aceştia către societăţi mai mici, listate la Categoria a II-a şi pe piaţa RASDAQ. "Ca urmare, unele dintre acestea au avut creşteri spectaculoase, cu mult peste aşteptări. Societăţi ca SNO, PTR, EXC, ARS, PPL, ART, PPL, TUFE, BRM sau APC, cu o pondere redusă în BET-C, au reuşit să ducă acest indicator la maxime istorice, în ciuda tendinţei generale de scădere manifestată pe piaţă de la începutul anului", atrage atenţia Marian Lupu. Rompetrol Well Services a anunţat, pentru 2006, un profit în creştere cu peste 57%, de la 6,47 milioane de lei, cât obţinuse în 2005, la 10,19 milioane de lei. Preţul acţiunilor PTR, listate la a doua categorie a Bursei, s-a apreciat, de la începutul anului cu 110,96%, situându-se pe a treia poziţie în topul creşterilor.

Randamente între 42% şi 55% pe Rasdaq

Însă preferinţa investitorilor pentru companii mai mici, dar cu potenţial, s-a resimţit mai ales la nivelul fostei pieţe electronice Rasdaq. "Aici, indicii Rasdaq au înregistrat cele mai bune evoluţii, randamentele acestora variind între 42% şi 55%, emitenţi precum Dafora Mediaş, Condmag Braşov, Albalact, Armax Gaz, Iproeb Bistriţa sau Electromagnetica acumulând aprecieri importante şi valori mari ale tranzacţiilor", spune Andreea Ciobanu. Analiştii din piaţa de capital atrag atenţia asupra faptului că aprecierile susţinute înregistrate de la începutul acestui an în cazul acestor acţiuni ar putea determina, în perioada următoare, corecţii de curs. "Probabil că unele dintre aceste societăţi vor rămâne în atenţia investitorilor şi în perioada următoare, dar creşterile din ultima perioadă le scad şansele să evolueze la fel. Depinde de modul în care va evolua piaţa în ansamblu, de rezultatele financiare de pe primul trimestru şi de mişcările marilor jucători din piaţă", conchide Marian Lupu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite