Acţiuni câştigătoare pe Bursa de la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei care ar fi optat pentru titluri ale societăţilor de investiţii financiare şi-ar fi dublat investiţia
Cei care ar fi optat pentru titluri ale societăţilor de investiţii financiare şi-ar fi dublat investiţia

Cine a mizat în acest an pe titlurile societăţilor de investiţii financiare, ale băncilor şi ale companiilor energetice nu a dat greş. Cu siguranţă, a marcat un profit. După un sfârşit de 2008 zdruncinat de căderi dramatice, majoritatea titlurilor de la BVB au reuşit să recupereze pierderile, ba chiar mai mult. Puţine sunt cele care s-au menţinut pe minus.

Titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) s-au depreciat în 2008 cu 84%, indicele BET-FI cobârând până la 12.549 de puncte, de la aproape 80.000 de puncte, nivel înregistrat cu numai un an în urmă.

Deşi întreaga piaţă a fost marcată de scăderi profunde la finele anului trecut (-70% pentru indicele BET-C), SIF-urile au fost cele mai afectate. În 2009, când pieţele au început să se dezmorţească, chiar dacă unii investitori au devenit mult mai prudenţi şi reticenţi, acţiunile listate pe Bursa de la Bucureşti au intrat pe un trend crescător.

Reversul medaliei, după cel mai mare declin în 2008, indicele BET-FI a crescut în primele 11 luni ale acestui an cu aproape 90%. Cu excepţia titlurilor SIF Muntenia (SIF4), care au câştigat doar 12,80% de la începutul anului, toate celelalte acţiuni SIF au înregistrat creşteri de peste 100%.

În topul acestora se înscriu SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5), cu aprecieri de 150%, respectiv 118%. Cine ar fi investit la început anului 10.000 de lei în titluri SIF3, la 11 luni ar fi obţinut un randament de 15.000 de lei. Ăsta da profit!

Titlurile bancare, atractive

Şi acţiunile instituţilor bancare listate, BRD-Societe Generale (BRD) şi Banca Transilvania (TLV), exepţie făcând cele ale Băncii Comerciale Carpatica (BCC), au cunoscut aprecieri însemnate în primele 11 luni din 2009. Şi asta mai ales începând cu trimestrul al doilea.

Având în vedere că BRD şi TLV sunt două dintre cele mai importante acţiuni de la Bursă, investitorii s-au orientat cu precădere către ele când şi-au dat seama că situaţia nu este chiar atât de rea pe cât se aştepta.

Deşi ambele bănci au obţinut profituri în scădere, pe fondul creşterii provizioanelor constituite drept contrapartidă la creditele neperformante, ele au rămas interesante pentru investitori, în contextul economic actual.

Evoluţia pieţei

Mai mult, cumpărările masive ale insiderilor, de la preşedinţi şi până la directori de direcţii, au dat un semnal pozitiv în piaţă. Astfel, un titlu BRD a ajuns să coste cu 64% mai mult, 13,5 lei la finele lunii noiembrie, faţă de 8,25 lei în ultima şedinţă din 2008. Acţiunile TLV şi-au dublat valoarea, de la 1,1 lei/titlu la 7 ianuarie, când au reintrat la tranzacţionare, până la 2,26 lei la finele lunii trecute.

Pariu pe sectorul energetic

Şi cei care au mizat pe sectorul energetic au avut de câştigat, titlurile apreciindu-se cu 74% în primele 11 luni, recuperând în totalitate pierderile din 2008.

Alte acţiuni care s-au apreciat semnificativ în acest an sunt Condmag (COMI - 186%), Altur (ALT - 148%), Dafora (DAFR - 156%), Zentiva (SCD - 158%), Compa (CMP - 211%), Alumil (ALU - 215,94), Biofarm (BIO - 167%) şi Impact (IMP - 165%) - mai ales după scoaterea de la 1 octombrie din compoziţia indicelui BET.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite