Acţiuni la preţuri de nimic pe bursa românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii consideră foarte atractive cotaţiile actuale ale titlurilor tranzacţionate la BVB. Prăbuşirea pieţelor de capital ţine investitorii departe şi de bursa românească. Nici perspectiva unor câştiguri pe termen lung nu îi mai motivează.

De la începutul anului bursier, acţiunile societăţilor de investiţii financiare (SIF) s-au prăbuşit cu nu mai puţin de 85,8%! Capitalizarea bursei de la Bucureşti s-a înjumătăţit, iar titlurile celor mai lichide zece companii s-au ieftinit cu peste 71%.

Cumpărătorii, panicaţi

În aceste condiţii, cotaţiile acţiunilor au ajuns la preţuri mai mult decât atractive. “Se simte lipsa unor cumpărători puternici. Vânzători se găsesc în fiecare zi. Preţurile sunt «super» atractive, dacă ne raportăm la cele din urmă cu un an şi jumătate, şi rămân atractive dacă avem în vedere performanţele economice anticipate pentru 2009“, subliniază Iulian Panait, preşedintele firmei de consultanţă KTD Invest.

Preţurile sunt cu atât mai bune cu cât creşterea economică din ultimii ani a majorat semnificativ activele companiilor listate la bursă. „Investitorii care deţin lichidităţi reuşesc să cumpere astăzi la preţuri pe care nici nu şi le-ar fi imaginat. Totuşi, pentru că haosul este cuvântul de ordine, aceşti investitori nu fac achiziţii semnificative, întrucât nu vor să rişte pierderi prea mari“, consideră Adrian Simionescu, preşedintele Vienna Investment Trust.

După ce fondurile de investiţii vor termina de lichidat portofoliile, piaţa se va reaşeza. „Cine investeşte acum va culege roadele în cel mult doi ani. Deţinerea trebuie însă să fie de cel puţin un an“, atrage atenţia Marcel Murgoci, director de tranzacţionare în cadrul Estinvest Focşani.

Sectorul materialelor rezistă peste medie

Dacă ţinem cont de raportul dintre preţul curent al acţiunilor şi valoarea contabilă (P/B), pentru 12 titluri de pe piaţa principală, valoarea acestui indicator nu depăşeşte 0,25. Cu cât valoarea indicatorului P/B este mai mică, cu atât acţiunea este mai ieftină. În condiţiile actuale, nu mai contează, însă, indicatorii financiari. „Suntem într-o perioadă de capitulare în care mulţi investitori cedează nervos. Domină panica“, spune Simionescu.   

Sectorial, cea mai mare valoare a indicatorului este înregistrată de segmentul materialelor (Alro, Alumil, Mechel, Zimtub, Teraplast, Romcarbon, VES Sighişoara, Artrom şi MJ Mailis). „În sectorul construcţiilor şi cel industrial, contractele pe termen lung îşi păstrează valabilitatea, înregistrându-se astfel rezultate pozitive, care depăşesc aşteptările. Pe de altă parte, având în vedere vânzările reduse cu aceste acţiuni, nu se înregistrează nici deprecieri semnificative”, explică Adrian Simionescu.

Spre deosebire de acest segment, sectorul financiar, cu precădere societăţile de investiţii, înregistrează pierderi semnificative, întrucât investitorii sunt interesaţi, în primul rând, de active vandabile, palpabile, reale, susţin analiştii.

Indicatori  de evaluare

Acţiunile scumpe şi ieftine nu sunt evaluate în funcţie de preţul de tranzacţionare exprimat în lei. În mod uzual, sunt folosiţi doi indicatori: preţ/profit pe acţiune (P/E, calculat ca raport între preţul unei acţiuni şi profitul pe acţiune) şi preţ/valoare contabilă a acţiunii (P/B, raport între preţ şi valoarea contabilă, adică capitaluri proprii/număr de acţiuni). Aceste valori sunt comparate în cazul companiilor din acelaşi sector. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite