Acţionarii Oltchim luptă cu incertitudinile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Planurile companiei sunt ţinute pe loc de structura neclară a capitalului social Oltchim are un plan ambiţios, cu investiţii de peste 1 miliard de euro până în 2013. Finalizarea lui

Planurile companiei sunt ţinute pe loc de structura neclară a capitalului social

Oltchim are un plan ambiţios, cu investiţii de peste 1 miliard de euro până în 2013. Finalizarea lui presupune vânzări anuale de 2,5 miliarde de euro şi un profit net de 200 milioane euro.

Oltchim are planuri mari pentru anul 2008, în special preluarea petrochimiei de la Arpechim, cumpărarea a 51% din acţiunile Exploatării de Sare Vâlcea şi construirea unei centrale electrice.

Astfel, ar trebui ca Oltchim să nu mai depindă de niciuna dintre materiile prime necesare în producţie şi, în plus, şi-ar optimiza consumul de energie electrică ducând la economii substanţiale. Din păcate însă, planurile companiei au fost amânate din cauza situaţiei incerte a acţionariatului.

Majorare de capital cu bucluc

La finalul lui 2007, în urma unei hotărâri judecătoreşti, capitalul social al Oltchim a fost diminuat de la 3.547 la 323 milioane lei, constatându-se nulitatea unei hotărâri a AGA din 2003.

Atunci majorarea de capital s-a făcut prin conversia în acţiuni, la valoarea nominală, a unei datorii a Oltchim către Stat. Motivul contestării în instanţă, mai întâi de către Broadhurst Invesments şi apoi de SIF Oltenia, a fost neacordarea dreptului de preempţiune pentru acţionarii minoritari.

După anularea majorării de capital, AVAS a redevenit creditor al Oltchim, iar datoria totală a companiei se ridica la 508 milioane lei. Pentru a rezolva această prolemă, AVAS a venit cu propunerea de a face o nouă majorare de capital, de data aceasta cu drept de preempţiune pentru minoritari.

De asemenea, s-a prevăzut şi o a doua etapă de subscriere pentru orice investitor interesat, în limita acţiunilor rămase nesubscrise iniţial.

S-ar fi adus astfel în companie 955 milioane lei, dintre care 447 milioane de lei în numerar, sume extrem de utile în lumina planurilor menţionate. Este totuşi o sumă foarte mare, comparativ cu valoarea de piaţă a companiei care nu a depăşit niciodată 500 milioane de lei, iar acum se află la un nivel de 168 milioane lei.

De aceea, acţionarii minoritari, în frunte cu PetroCarboChem (PCC) - care a preluat pachetul deţinut anterior de Broadhurst - au cerut mai întâi o evaluare a situaţiei companiei, inclusiv corectitudinea înregistrării datoriilor către Stat.

În final, PCC, companie germană de profil, a sesizat Comisia Europeană privind un posibil ajutor de stat, dosarul fiind încă în lucru la Bruxelles. PCC doreşte ca întâi să fie privatizat Oltchim în situaţia actuală, iar apoi să se pună problema datoriilor companiei.

AVAS, pe de altă parte, pare hotărâtă să tranşeze întâi problema datoriilor, încorporarea petrochimiei de la Arpechim şi apoi intrarea unui investitor strategic în companie.

Nici problema preluării petrochimiei de la Arpechim nu este foarte uşor de rezolvat, din cauza preţului mare cerut de Petrom. Pe de altă parte, şi Petrom pare dispusă chiar la cedarea întregii rafinării de la Piteşti, dat fiind că are deja planificate modernizări la Petrobrazi care i-ar spori capacitatea la 6 milioane tone, peste cantitatea totală rafinată în 2007.

Companie şi perspective

În ultima perioadă, Oltchim a marcat pierderi atât în 2007, 96 milioane lei, cât şi la jumătatea lui 2008, respectiv 37 milioane lei. În ambele perioade, compania a reuşit să obţină profit din exploatare, dar pierderile financiare au fost semnificative, în special din cauza înăspririi condiţiilor de creditare.

Mai mult, divizia agro a Oltchim a cauzat pierderi importante, diminuând foarte mult marja obţinută din activitatea de bază. În 2007, combinatul a adus un profit de exploatare de peste 26 milioane lei, dar Avicola Băbeni, Suinprod Băbeni, Fabrica de Nutreţ Concentrat Băbeni şi Fabrica de Conserve Râureni au adus în total pierderi de aproape 20 milioane lei.

Aşadar, pierderea diviziei agro a anulat mare parte din profitul combinatului, în ciuda faptului că vânzările pe acest segment, 43 milioane lei, reprezintă numai 2,45% din totalul cifrei de afaceri.

De-a lungul anului 2007, Oltchim a încercat să vândă aceste active, dar nu a reuşit decât anul acesta. Astfel, la 31 ianuarie, licitaţia deschisă pentru pachetul format din Avicola, Suinprod şi Fabrica de Nutreţ Concentrat a fost adjudecată de singurul participant, care a plătit preţul minim de 20,5 milioane lei, fără TVA. Situaţia a fost identică şi la licitaţia de pe 29 iulie, câştigătorul plătind tot 20,5 milioane de lei fără TVA pentru Fabrica de Conserve.

Capacităţile de producţie, în topuri

Tehnologia Oltchim este destul de nouă, realizându-se multe modernizări în ultimii ani - mare parte fiind finanţate de stat, de unde şi volumul mare de datorii. După 1989, petrochimia românească a avut mult de suferit, prin desfiinţarea multor capacităţi de producţie, sau punerea lor în conservare. În prezent, România mai are numai 18 instalaţii petrochimice funcţionale, dintre care 12 aparţin Oltchim.

De asemenea, Oltchim are capacităţi importante de producţie. La PVC ocupă locul doi în Europa Centrală şi de Est (CEE), cu 300.000 tone anual şi îi va depăşi Borsodchem (Ungaria), aflat pe primul loc, dacă va finaliza mărirea capacităţii la 450.000 tone anual, cum a planificat pentru 2008.

În schimb, la sodă caustică Oltchim deţine primul loc în CEE, putând oferi compusul sub formă lichidă, de blocuri, fulgi sau perle, ultimul fiind un produs unic în lume. Dar Oltchim are cea mai bună poziţie la capacitatea de producţie de polioli-polieteri, ocupând locul 6 în lume după Bayer, Dow Chemicals, Shell Chemicals, BASF şi Repsol.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite