ATEbank România - profit şi o rată adecvată a capitalului. Banca-mamă din Grecia a picat testul de stres

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ATEbank România, filială a ATEbank Grecia care a picat la finele săptămânii trecute testul de stres aplicat unui număr de 91 de bănci din Uniunea Europeană, a înregistrat din 2006 profit, iar lichiditatea şi adecvarea capitalului băncii depăşesc limitele minime instituite şi monitorizate de către Banca Naţională a României (BNR), arată reprezentanţii băncii.

În plus, banca a făcut faţă cu succes testelor de stres corespunzătoare la care a fost supusă de către autoritatea de supraveghere a Băncii Naţionale a României.

Din cele 91 de bănci din Uniunea Europeană care au fost supuse testelor de stres, cinci bănci regionale din Spania, Hypo Real Estate din Germania şi ATEbank din Grecia nu au obţinut rezultate favorabile. Astfel, aceste bănci necesită majorări de capital în valoare de 3,5 miliarde de euro, potrivit Comitetului European pentru Supravegherea Sectorului Bancar.

ATEbank Grecia, prezentă şi pe piaţa românească începând cu iunie 2006, a obţinut, în scenariul nefavorabil C, care ia în considerare riscul fiscal al ţărilor europene, un indice de adecvare a capitalului de rang I de 4,36%, sub limita de 6% stabilită în cadrul testului. Astfel, banca necesită o majorare a capitalului de rang I cu 242,6 milioane de euro.

ATEbank Grecia a discutat cu guvernul elen rezultatele testului de stres şi a stabilit să efectueze majorarea de capital social astfel încât să acopere nevoile viitoare ale adecvării capitalului, să-şi consolideze capitalurile proprii prin eliminarea participaţiilor sale la societăţi ce nu aparţin sectorului financiar-bancar, să reducă costul funcţional şi să majoreze sursele de venit.

ATEbank Grecia şi ATEbank România vor informa investitorii şi colaboratorii lor asupra măsurilor ce urmează să fie luate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite