ANPC a dat amenzi de peste 840.000 de lei instituţiilor financiare nebancare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La toate cele 91 de puncte de lucru ale unor societăţi financiare nebancare care acordă credite de consum s-au constatat abateri
La toate cele 91 de puncte de lucru ale unor societăţi financiare nebancare care acordă credite de consum s-au constatat abateri

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a aplicat amenzi de peste 840.000 de lei unor instituţii financiare nebancare (IFN) care nu respectau prevederile legale privind protecţia consumatorilor la încheierea contractelor de credit şi amanet, se arată într-un comunicat al Autorităţii.

Controlul s-a desfăşurat în perioada 25-29 ianuarie şi a vizat 91 de puncte de lucru ale unor instituţii financiare nebancare ce acordă credite de consum, cinci puncte de lucru care acordă credite ipotecare şi 357 de case de amanet.

"Sfătuim consumatorii să fie extrem de atenţi înainte de a semna un contract de credit. Să se asigure că au toate informaţiile privind dobânda, termenele şi penalităţile pretinse de creditor. Dacă există clauze neclare sau evident în defavoarea beneficiarului, să nu semneze contractul. Odată semnat, contractul produce efecte şi nu poate fi anulat decât în instanţă", a declarat Constantin Cerbulescu, preşedinte ANPC.

La societăţi financiare nebancare care acorda credite, s-a descoperit publicitate la oferte de creditare care induc în eroare consumatorii sau nu conţin toate informaţiile referitoare la costurile creditului, contracte cu clauze prin care creditorul are dreptul să modifice nivelul comisioanelor percepute, ceea ce contravine prevederilor legale, clauze contractuale care constrâng consumatorii.

La case de amanet s-a descoperit, de asemenea, publicitate înşelătoare, liste de tarife şi comisioane incomplete (nu sunt precizate preţurile de achiziţie pentru obiectele aduse în gaj, nu se menţioneaza comisionul perceput pentru împrumutul acordat), preţurile şi tarifele afişate nu conţin TVA.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite