„Prima Casă“ dă un impuls creditării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Împrumuturile acordate de bănci populaţiei prin programul guvernamental au dezmorţit creditarea pentru locuinţe. În timp ce soldul împrumuturilor de consum şi pentru alte scopuri continuă să scadă, creditele pentru locuinţe au crescut cu peste 10%. „Prima Casă“ îşi spune cuvântul.

Până la finele lunii octombrie, peste 7.000 de români îşi luaseră „Prima Casă" şi aproape o treime din plafonul aprobat de un miliard de euro fusese deja epuizat. De altfel, cele mai multe finanţări „Prima Casă" au fost acordate luna trecută, iar acest lucru a reuşit să impulsioneze ritmul creditării.

Tendinţa va continua

În timp ce soldul creditelor de consum în lei a scăzut, în intervalul octombrie 2008 - octombrie 2009, cu 5,27%, iar cele în euro au înregistrat un avans de doar jumătate de punct procentual, creditarea pentru locuinţe a trecut la creşteri de două cifre.

Mai exact, soldul împrumuturilor pentru locuinţe a crescut cu 6% pentru componenta în lei, până la 1,73 miliarde de lei, şi cu 10,6% pentru euro (eliminând deprecierea cursului de schimb), până la 4,23 miliarde de euro (echivalentul a 18,16 miliarde de lei).

Diferenţa de sold la euro faţă de luna septembrie este de 220 de milioane de euro. „Este efectul «Primei Case» în bună măsură, pentru că deja s-a dat o treime din plafonul de un miliard de euro", explică această evoluţie Petre Bunescu, directorul general adjunct al BRD, cea mai dinamică bancă din programul guvernamental.

Totuşi, el spune că „Prima Casă" nu poate fi considerată „locomotiva creditării", având în vedere că plafonul aprobat nu este unul foarte mare şi se va epuiza în câteva luni. La rândul său, Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank, consideră că „Prima Casă" va continua şi în următoarea perioadă să influenţeze soldul creditelor pentru locuinţe. „Mai sunt fonduri pentru program, iar tendinţa va continua", a spus Dumitru.

Cerere mare pentru casele sub 60.000 de euro

Scăderea veniturilor populaţiei, creşterea dobânzilor şi a prudenţialităţii băncilor au făcut ca tot mai mulţi români să nu mai poată obţine un împrumut la fel de mare cum ar fi putut în urmă cu mai bine de un an.

În plus, programul „Prima Casă", ce presupune pe lângă garanţia statului şi dobânzi considerent mai mici, i-a determinat pe cei interesaţi să-şi caute o locuinţă care să se încadreze în limita a 60.000 de euro. Astfel, nouă din 10 bucureşteni îşi caută acum locuinţe cu un preţ mai mic de 100.000 de euro, potrivit portalului imobiliar imopedia.ro.

Totuşi, trebuie să avem în vedere şi faptul că preţurile pe piaţa imobiliară au cunoscut un recul în ultimul an.

Creditul de consum, în stagnare

Dacă programul „Prima Casă" a reuşit să mişte creditarea pentru locuinţe, semgmentul finanţărilor pentru consum rămâne în amorţeală.

Ionuţ Dumitru este de părere că o parte dintre români nu se mai încadrează pentru un credit, în timp ce alţii nu se încumetă să se împrumute acum pentru că au perspective de ajustare asupra veniturilor în următoarea perioadă.

Pe de altă parte, Petre Bunescu spune că în următoarea perioadă am putea observa un uşor reviriment al creditării de consum având în vedere apropierea Sărbătorilor de iarnă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite