Noi proiecte de investitii la Transelectrica: 30,5 milioane euro pentru modernizarea statiei Brazi Vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Tehnologie japoneza de ultima ora de la firmele Itochu Corporation si Toshiba-Mitsubishi * Proiectul cofinantat de Banca Japoneza pentru Cooperare Internationala - JBIC si Transelectrica

Transelectrica SA - Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice - a semnat cu consortiul format din firmele Itochu Corporation si Toshiba-Mitsubishi Transmission & Distribution Corporation, Japonia, un contract la cheie pentru retehnologizarea statiei electrice de 400/220kV Brazi Vest in valoare de 30,5 mil. euro. Proiectul de retehnologizare a statiei 400/220 kV Brazi Vest, judetul Prahova, se inscrie in prioritatile planului director de dezvoltare a retelei electrice de transport - RET, deoarece acest nod important nu poate continua sa functioneze cu echipamente uzate fizic si moral, cu performante si fiabilitate reduse. Statia de 400/220 kV, modernizata prin tehnologie GIS-Gas Insulated Substation va fi pusa in functiune la 21 de luni dupa intrarea in efectivitate a contractului, iar statia de 220 kV in 33 de luni. Finantarea contractului urmeaza a fi asigurata printr-un credit al Bancii Japoneze pentru Cooperare Internationala - JBIC, precum si din surse proprii plus cheltuieli cu destinatie speciala pentru dezvoltarea sectorului energetic. In perioada urmatoare se vor negocia acordurile de finantare si garantare, astfel incat contractul sa poata intra in efectivitate si sa inceapa derularea la sfarsitul trimestrului I 2004.
"Romania are nevoie de sprijinul firmelor si al bancilor japoneze in domeniul energetic"
Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului
"Am dorit in mod expres sa particip la semnarea contractului dintre Transelectrica si consortiul format din firmele japoneze Itochu Corporation si Toshiba-Mitsubishi. Contractul este extrem de important pentru Transelectrica, ce isi va moderniza cu tehnologie japoneza statia electrica Brazi Vest, dar si pentru Ministerul Economiei si Comertului, care da inca o dovada ca reforma in Sistemul Energetic National este in plina desfasurare. In acest domeniu, procesul de reforma si restructurare are mai multe componente. Intre acestea, Transelectrica este un premiant, cu un nivel foarte important de investitii si modernizari finalizate sau in curs de realizare. Acestea ii dau valoare si o apropie tot mai mult de operatorii europeni din domeniul transportului de energie. Tin sa reamintesc faptul ca investitiile de la Transelectrica si din SEN au permis ca Romania sa depaseasca momentele dificile cu care s-a confruntat in perioada verii. De aceea, procesul de reforma din SEN se va dezvolta, atat prin modernizari si investitii pentru imbunatatirea performantelor tehnice, cat si prin continuarea procesului de privatizare. In acest context, evidentiez colaborarea dintre Transelectrica si societatile din SEN cu firmele japoneze. Se cunoaste foarte bine proiectul de la Paroseni, realizat cu firmele japoneze. De aceea, sunt convins ca in portofoliul Transelectrica se vor regasi si alte proiecte importante cu consortiile din Japonia. Este momentul sa reamintesc si de un alt proiect prioritar pentru MEC - este vorba de reabilitarea grupului de la Turceni, pe care il dorim realizat cat mai repede. Subliniez inclusiv faptul ca MEC colaboreaza foarte bine cu JBIC si cu specialistii japonezi. Romania are nevoie de sprijinul firmelor, dar si al bancilor japoneze, indeosebi in domeniul energetic".
"Este prima cooperare japonezo-romana in domeniul transportului la electricitate"
Excelenta sa domnul Naotoshi Sugiuchi, ambasadorul Japoniei la Bucuresti
"Imi face placere sa fiu invitat la ceremonia de semnare a inca unui proiect intre partea japoneza si cea romana, si anume contractul pentru retehnologizarea statiei Brazi Vest. Este intotdeauna bine sa stii ca eforturile facute de ambele parti din amandoua tarile se materializeaza intr-un proiect concret de cooperare. Aceasta cu atat mai mult cu cat este vorba despre prima cooperare japonezo-romana in domeniul transportului de electricitate. Dupa cate cunosc, este pentru prima data cand firmele japoneze se implica in acest domeniu, de aceea doresc sa aduc laude tuturor partilor implicate pentru eforturile depuse. Inteleg ca proiectul odata implementat, gratie echipamentelor eficiente de tehnologie moderna ce vor fi furnizate de companiile japoneze, va asigura transportul electricitatii fara a fi afectat de poluarea mediului inconjurator. Prin urmare, beneficiarii proiectului sunt consumatorii romani, industria si, in cele din urma, intreaga economie romaneasca. Cu toate acestea, ceremonia de semnare este doar un alt punct de plecare al proiectului. Inteleg ca exista unele conditii preliminare pentru intrarea in vigoare a proiectului, si anume emiterea unei garantii guvernamentale pentru credit si, incheierea unui acord de imprumut intre Banca Japoneza de Cooperare Internationala - JBIC si partea romana. Pentru ca am mentionat JBIC, doresc sa mentionez ca acum o saptamana am participat la o alta ceremonie de inaugurare a terminalului din portul Constanta Sud, care a fost prima finantare in yeni de la JBIC a unui proiect implementat in Romania. Revenind la Proiectul de reabilitare a statiei Brazi Vest, sper ca toate partile implicate sa depuna in continuare eforturi pentru a realiza cu succes proiectul si cat mai repede. Consider ca aceste eforturi vor reafirma cu siguranta si vor consolida in continuare baza relatiilor noastre bilaterale, reciproc avantajoase intre Japonia si Romania".
"Se vor inlocui echipamentele existente, care au durata de viata depasita"
Jean Constantinescu, directorul general al Transelectrica
"Semnarea contractului la cheie de retehnologizare a statiei 400/220 kV Brazi Vest cu firmele Itochu si Toshiba-Mitsubishi Transmission & Distribution, cofinantat de Banca Japoneza de Cooperare Internationala si Transelectrica, face parte din strategia de pozitionare a Transelectrica intr-unul din primii Operatori de Transport si de Sistem din Europa. Proiectul va implementa pentru prima data in Romania una dintre cele mai avansate tehnologii in transportul electricitatii, tip GIS - Gas Insulated Substation ce va inlocui echipamentele existente care au durata de viata depasita din statia Brazi Vest. Scopul urmarit este de a creste gradul de securitate in alimentarea cu energie electrica in cadrul Sistemului Electroenergetic National, precum si cresterea sigurantei in functionare a retelei electrice de transport. La capatul unui proces relativ indelungat de aprofundare a cerintelor tehnologice si a realitatilor legislative romanesti, s-a construit, in comun, o schema win-win pentru realizarea unei instalatii cu tehnologie GIS, intr-un nod-cheie al SEN, si finantarea pe termen lung a proiectului in conditii dintre cele mai bune. In spiritul strategiei companiei, Itochu a oferit un produs atractiv realizat intr-o tehnologie inovativa, o premiera pentru Romania. Contractul nu lasa loc nici unei ambiguitati si poate servi ca platforma pentru dezvoltarea in viitor a cooperarii dintre Itochu Corporation/TM T&D si Transelectrica. Contractorul este responsabil pentru realizarea fazelor de proiectare. Statia de 400/220 kV modernizata prin tehnologie GIS va fi pusa in functiune la 21 de luni dupa intrarea in efectivitate a contractului, iar statia de 220 kV in 33 de luni. Schema finala de finantare prevede ca imprumutul de la JBIC sa acopere 85% din valoarea portiunii straine a contractului. Am increderea ca odata cu tehnologia inovativa exista o oportunitate deosebita de a afla despre cultura corporativa a ambelor companii, de a impartasi valorile pe care ambele parti le apreciem, cu scopul de a putea sustine competitivitatea economiei romanesti si a contribui la dezvoltarea durabila a intregii tari. Alaturi de toti factorii implicati, suntem angajati in transformarea Romaniei intr-un loc unde sa putem trai mai bine!"
"Transelectrica - un rol important in procesul de aderare a Romaniei la UE"
Hiroyuki Yoshino, general manager Electric Power Project, ITOCHU Corp
"Romania se afla intr-un proces de aderare la Uniunea Europeana, iar Transelectrica are un rol national foarte important - acela de a asigura o retea stabila si sigura. Statia electrica Brazi Vest, apartinand Transelectrica, se afla foarte aproape de Capitala si nu trebuie sa uitam rolul strategic al acesteia. Pregatirile pentru semnarea acestui proiect au durat trei ani de zile, incepand cu studiul de fezabilitate si discutiile dintre specialistii Transelectrica si cei japonezi. Iar rezultatul il dorim ca fiind foarte bun pentru Transelectrica si pentru noi".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite