O invenţie românească, în atenţia UNESCO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O instalaţie care produce energie electrică şi asigură, în acelaşi timp, irigarea solului, inventată de doi români, a stârnit interesul reprezentanţilor UNESCO, care vor s-o achiziţioneze

O instalaţie care produce energie electrică şi asigură, în acelaşi timp, irigarea solului, inventată de doi români, a stârnit interesul reprezentanţilor UNESCO, care vor s-o achiziţioneze pentru unele zone defavorizate.
La Târgul de Inventică de la Geneva, ce se desfăşoară între 5 şi 9 aprilie, cei doi români aşteaptă încheierea contractului cu UNESCO, însă sunt interesaţi şi de o ofertă din partea NASA.
Autorii invenţiei sunt românul Ianache Apostol şi Alexandru Portos, din Republica Moldova. Instalaţia produce energie electrică, dar poate fi folosită şi la irigarea solului. Este de dimensiuni mici, ar putea avea un preţ de fabricaţie relativ ieftin - 20.000 de euro - şi poate fi folosită în zone defavorizate. Poate fi plasată pe râuri mici şi mari, dar şi pe malul mării sau al oceanului.

"Sunt calm şi aştept oferte"
Cei de la UNESCO cunosc instalaţia din 2005, când aceasta a fost prezentată la Târgul de la Bruxelles. De aceea, inventatorii speră să încheie şi un contract cu reprezentanţii UNESCO în timpul Târgului de la Geneva. În legătură cu acest subiect, Ianache Apostol ne-a declarat: "Sunt calm şi aştept oferte, nu numai din partea celor de la UNESCO, ci şi de la NASA. Invenţia va fi un business pentru oricine o va cumpăra, inclusiv pentru statul român, pentru care îmi menţin 20% din drepturile de autor".

17% din invenţii, aplicate în România
Deşi cercetarea a început să se bazeze pe idei care să genereze bani, în România, doar 17% din invenţii ajung să fie aplicate în industrie. Procentul este mic, comparativ cu 60% din invenţiile care ajung în economie în ţări precum Finlanda, Suedia, Norvegia sau Germania. Surprinzător pare faptul că, la târgurile internaţionale, invenţiile româneşti iau multe premii, dar acestea nu sunt reprezentative. "şi Germania are multe invenţii, dar acestea sunt absorbite rapid în industrie. Invenţiile româneşti, nefiind preluate în economie, ajung la târguri unde iau premii", ne spune Nicolae Vasile, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti. În prezent, în România, cercetarea, dezvoltarea şi inovaţia sunt finanţate de stat, comparativ cu ţările din UE, unde aceste sectoare primesc fonduri atât de la bugetul de stat, cât şi din cel privat.

Cât se alocă pentru cercetare
În România
* 2005, 0,28% din PIB
* 2006, 0,48% din PIB
* ţinta 2010, 1% din PIB
În UE, 2,5% din PIB, cu ţinta de 3%
În Ungaria, 0,90% din PIB
În Bulgaria, 0,60% din PIB

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite