"Daca ma intrebati unde va fi cursul luni sau marti, nu stiu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum va varia cursul de schimb in continuare, dupa ce in ultimele zile a dat fiori reci romanilor prin fluctuatiile de peste 1.000 de lei pe zi? "Intr-un camp sustenabil", a fost raspunsul

Cum va varia cursul de schimb in continuare, dupa ce in ultimele zile a dat fiori reci romanilor prin fluctuatiile de peste 1.000 de lei pe zi? "Intr-un camp sustenabil", a fost raspunsul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, care a iesit ieri la rampa intr-o conferinta de presa. In timp ce spunea aceste cuvinte, Isarescu a aratat spre un grafic care ilustra evolutia de pana ieri a cursului, dupa care, pe intreaga suprafata ramasa a graficului, se aflau nenumarate puncte rosii. Maine, cursul s-ar putea afla in oricare dintre aceste puncte, a fost mesajul guvernatorului. Dupa cum se stie, BNR a intervenit masiv in ultimele zile in sustinerea euro, care se prabusise pana aproape de 35.000 de lei, inregistrand scaderi de peste 1.000 de lei pe zi. Pentru a reusi ridicarea cu aproape 2.500 de lei a euro, Banca Nationala a cumparat in numai doua zile in jur de 600 de milioane de euro de pe piata, a recunoscut ieri Isarescu, cu costurile de sterilizare corespunzatoare. Ce s-ar fi intamplat daca nu intervenea Banca Nationala, unde se ducea cursul, in conditiile panicii care deja se simtea pe piata? Mugur Isarescu s-a ferit sa dea un raspuns direct, aratand ca era un mediu puternic emotional si ca, fata de cifrele vehiculate de 34.000 de lei/euro, cursul s-ar fi dus probabil "mai jos", greu de spus cat de jos. Oricum, a mai spus Isarescu, "avand in vedere ca ne pregatim pentru ca peste 4-5 ani sa facem fata unor marje de variatie a cursului de +/- 15%, acest camp poate sa fie chiar mai larg".
O mare parte din capitalurile intrate sunt speculative
In ciuda faptului ca, de trei zile, Banca Nationala a intervenit in mod repetat prin cumpararea unor sume importante de valuta, Mugur Isarescu spune ca in continuare BNR va interveni putin si prea putin predictibil. "Scopul interventiilor BNR va fi mai mult cantitativ, de mentinere a unui nivel optim al rezervelor, la valoarea a aproximativ 5 luni de importuri, fara obiective definite de curs" , a explicat Isarescu. Sigur, a recunoscut guvernatorul BNR, se va urmari si descurajarea influxurilor speculative, avand in vedere ca "o mare parte din capitalurile intrate in ultima vreme sunt capitaluri speculative". Cei care vin isi fac un calcul, in functie de curs si de dobanzi. Flexibilizarea cursului, atat in sus, cat si in jos, nu-i ajuta la astfel de calcule. Trebuie sa ia in calcul pe langa castigurile din dobanda si pierderile din variatiile de curs", a explicat Isarescu. De altfel, guvernatorul BNR a afirmat ca interventia in forta din ultimele zile a avut doua scopuri. In primul rand, prin cumpararea a 600 de milioane de dolari "sa vada lumea despre ce sume vorbim", si in al doilea rand "sa se vada ce schimbari pot determina iesirile bruste de capital". "Iesirea a 600 de milioane de euro a provocat o miscare a cursului de 8-10%. Mesajul pentru potentialii candidati speculativi este: castiga 10-12% la depozitele in lei pe termen scurt, dar exista acest potential al cursului de schimb care poate sa le anihileze total castigurile", a avertizat guvernatorul BNR. De altfel, in acest context, guvernatorul BNR a recunoscut ca, inainte de interventia de marti si miercuri a BNR, "am cumparat pentru ca am vazut o structura a celor care au venit si ar vrea sa plece peste vreo sase luni. Vom fi bucurosi sa vindem atunci la 40.000-41.000lei/ euro si sa castigam".
"Sa vand acum dolari?"
In ce priveste deruta populatiei in fata celei mai bune modalitati de pastrare a economiilor, Isarescu a marturisit ca, in ultima vreme, nu mai stie unde sa se ascunda pentru a scapa de astfel de intrebari, unele adresate chiar de prieteni. "Ma intreaba unii prieteni: sa vand acum dolari? N-ati facut-o cand trebuie, nu vreau sa ma injurati".
BNR nu se teme de liberalizarea contului de capital
Sumele in valuta au inceput inca din 2004. Sumele de la romanii care muncesc in strainatate au trecut la oficial de 2 miliarde de euro, fiind estimat ca inca 1 miliard de euro intra pe alte cai, aproximativ 4,5 miliarde de euro sunt intrari de valuta de la investitorii straini, la care se adauga imprumuturi de 2-3 miliarde de euro, precum si fondurile alocate de Uniunea Europeana Romaniei. "Acum avem bani. Anul 2005 exceleaza prin bani foarte multi. Sa vedem ce facem cu ei", a spus Isarescu. In plus, pana la jumatatea acestui an, BNR va liberaliza total contul de capital, ceea ce va da posibilitatea investitorilor straini sa isi deschida conturi in lei in Romania. Aceasta masura va aduce si mai multe fonduri speculative, unii analisti estimand ca acestea vor ajunge la 3-4 miliarde de euro. "Nu aruncati cu cifre mari, miliarde de euro", a respins Isarescu cifrele vehiculate, explicand ca "nu au cum sa fie capitaluri speculative la acest nivel". Chiar si in aceste conditii, BNR anunta ca nu isi va schimba modalitatea de interventie pe piata, cumparand rar si impredictibil, cu scopul principal de a mentine rezerva valutara la un nivel optim. "Sa stie investitorul strain la ce curs intra pe piata, dar nimeni sa nu le poata spune la ce curs vor iesi", a argumentat Isarescu.
Doua-trei banci comerciale au gasit o portita pentru accesul fondurilor speculative
Desi in acest moment investitorii straini nu-si pot deschide conturi in lei in Romania, totusi, cateva banci comerciale au deschis o portita fondurilor speculative. Banca Nationala a identificat doua-trei banci comerciale care ofera dobanzi de 11% la conturile curente ale strainilor, bonificandu-le astfel ca pe niste depozite la termen, stiut fiind ca in general dobanda la conturile curente rar ajunge pana la 1%, a declarat guvernatorul BNR. Ca modalitate de protest fata de aceasta maniera de lucru, legala de altfel, Isarescu isi va lichida astazi depozitele pe care le detine la una dintre cele trei banci.
"Exportatorii isi fac calculele pe ce au visat"
In ce priveste pierderile reclamate de exportatori, guvernatorul BNR spune ca acestea nu pot fi de 1 miliard de dolari, asa cum s-a afirmat. Numai daca luam in calcul 10% pierderi la exporturile din noiembrie pana acum, care au fost de aproximativ 3 miliarde de dolari, asta inseamna 300 de milioane de dolari. "Isi fac calculele pe ce au visat, dar nu este o baza realista de calcul", a spus Isarescu. In plus, datele ne arata ca aprecierea leului nu a redus cresterea exporturilor, a adaugat guvernatorul BNR. Anul trecut, deprecierea leului a fost pretul platit pentru calmarea inflatiei si existenta unei anumite certitudini in mediul de afaceri. "Acum, aceasta regula dispare, vrem sa castigam si noi (BNR-n.r.), nu sa pierdem, ca anul trecut".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite