După integrare, vameşii vor controla numai o maşină din şapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Integrarea va trebui să aducă o simplificare a procedurilor de vămuire, simultan cu creşterea securităţii şi a eficienţei controlului. Chiar dacă pare paradoxal, provocarea este reală, în

Integrarea va trebui să aducă o simplificare a procedurilor de vămuire, simultan cu creşterea securităţii şi a eficienţei controlului. Chiar dacă pare paradoxal, provocarea este reală, în condiţiile în care România va avea de gestionat sute de km de frontieră terestră a Uniunii Europene, fiind răspunzătoare pentru securitatea a jumătate de miliard de europeni.
Vămuirea internă, în sistem simplificatLa acest moment, 40 la sută dintre agenţii economici care au mai mult de 100 de declaraţii vamale pe an, minimum 10 operaţiuni pe lună, vămuiesc la domiciliu. Vămuirea simplificată înseamnă lipsa participării fizice a lucrătorului vamal. Marfa se descarcă - pentru import - sau se încarcă - la export - la sediul firmei, iar aceasta transmite informatic sau pe fax documentele de vămuire. Apoi depune o declaraţie periodică cu suma operaţiunilor. "Îi credem pe cuvânt, sunt agenţi economici care au un tratament preferenţial bazat pe o autorizare prealabilă; e o practică comunitară pe care o veţi regăsi în noul Cod Vamal", explică ştefan Diaconu, preşedintele Autorităţii Naţionale a Vămilor. Noul Cod Vamal este încă la Parlament, pentru aprobare. La frontiere, obiectivul este ca la momentul integrării controlul fizic să nu depăşească 15 la sută, ne-a declarat ştefan Diaconu. Asta ar însemna o maşină din şapte. Acum sunt zone unde controlul fizic este de maximum 20% - la graniţa de vest -, dar sunt zone unde este şi de 80% - în Portul Constanţa. Obiectivul nu e valabil şi în est, "o zonă unde infracţionalitatea transfrontalieră este suficient de prezentă; şi-atunci suntem un pic mai precauţi".
UE investeşte în graniţa de est
Vama a demarat un program de twinning cu spaniolii, în valoare de 800.000 de euro, finanţat de Comisia Europeană, în urma căruia vameşii români vor face patru vizite în Spania, o alta la graniţa italo - elveţiană, între un stat membru şi unul nemembru, plus un studiu de fezabilitate pe baza căruia frontiera de est va primi alocări financiare de 18 milioane de euro, încă în acest an. Până acum, finanţările europene au însemnat 30 de milioane euro pentru vamă şi 50 milioane pentru poliţia de frontieră. Dacă, până în acest an, vama aducea circa 22 la sută din veniturile la bugetul de stat, în 2005 acestea au însemnat 33%, cifrându-se la 16,3 miliarde RON. Din 2007 însă, explică şeful vămii, trei sferturi din veniturile vămii vor merge la Bruxelles.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite