După integrare, controlul nu va dispărea definitiv în vămi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 1 ianuarie 2007, controlul fizic realizat în punctele vamale nu va dispărea complet. Dacă prin graniţele interne, care vor deveni europene de anul viitor (n.r. - cele cu Ungaria şi

După 1 ianuarie 2007, controlul fizic realizat în punctele vamale nu va dispărea complet. Dacă prin graniţele interne, care vor deveni europene de anul viitor (n.r. - cele cu Ungaria şi Bulgaria), se va trece liber, ca de la Bucureşti la Giurgiu, frontiera nemaiexistând practic din punct de vedere al controlului vamal, la graniţele româneşti, exterioare Uniunii Europene, controlul se va face în mod aleatoriu. Reprezentanţii Autorităţii Naţionale a Vămilor apreciază că aproximativ 15% din persoane care vor tranzita acele zone vor fi controlate.
"În frontierele exterioare UE, ca de exemplu cea cu spaţiul ex-iugoslav, ex-sovietic şi Marea Neagră, operaţiunile de vămuire vor fi realizate mult mai atent. Vom aloca resurse materiale şi umane importante în acele zone, iar acolo controlul fizic nu va dispărea. Dacă în ţările comunitare controlul fizic este de aproximativ 5%, la noi va fi de trei ori mai mare, de 15%", a declarat, pentru Adevărul, Gelu ştefan Diaconu, preşedintele Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV).
Brigăzi vamale mobile în toate intersecţiile mari din ţară
Potrivit lui Diaconu, vizate vor fi în principal persoanele juridice, a căror marfă nu va scăpa aşadar de controlul vameşilor, nici după integrare. Situaţia se schimbă însă în cazul celor care ies din România pe la unguri sau bulgari. "Pe graniţele de interior, adică cele europene, respectiv cu Bulgaria sau Ungaria, vama nu va mai exista practic, din punct de vedere al controlului. Spre Ungaria sau Bulgaria se va trece ca de la Bucureşti la Giurgiu sau de la Iaşi la Vaslui", a explicat Diaconu. Cu toate acestea, transporturile sau persoanele "dubioase" vor putea fi depistate, spune şeful Vămii, cu ajutorul brigăzilor vamale mobile care vor forma o adevărată "perdea", imediat după frontiere, dar vor fi amplasate şi în marile intersecţii din ţară. "Dacă până nu de mult aveam disponibile în toată ţara 28 de brigăzi mobile, acum sunt 96, existente nu doar în apropierea punctelor de frontieră, ci şi în teritoriu, în toate intersecţiile mari din România", a explicat Diaconu. El a precizat că aceste echipaje vor "acţiona" numai atunci când este cazul, respectiv în baza analizei factorilor de risc şi a informaţiilor primite în legătură cu anumite transporturi de mărfuri.
Micul trafic de frontieră va creşte semnificativ
Aderarea României la Uniunea Europeană va conduce, automat, la intensificarea micului trafic de frontieră, mai ales din cazua scumpirii în ţara noastră a anumitor produse. Românii vor fi tentaţi, astfel, să "iasă" pentru a-şi cumpăra alimente, bezină ori ţigări mai ieftine. "Micul trafic de frontieră se va înteţi, cel mai probabil. Un prim semnal în acest sens este faptul că a crescut cantitatea de marfă introdusă în acest fel în ţară. Spre exemplu, peste 60% din ţigările de contrabandă depistate anul acesta provin din micul trafic, adică au fost introduse în ţară cu sacoşa. Anii trecuţi, era invers", apreciază Diaconu.
1.000 de vameşi vor fi redistribuiţi
După 1 ianuarie 2007 vor fi desfiinţate birourile vamale de frontieră cu Ungaria şi Bulgaria. Aproximativ 1.000 de vameşi vor fi astfel redistribuiţi în alte posturi similare, care în prezent sunt vacante, în alte birouri vamale. "Aceştia vor putea opta pentru un loc vacant, dacă întrunesc condiţiile funcţiei, gradului şi al treptei ce corespund postului respectiv. Dacă sunt mai mulţi candidaţi pe un post, vor da examen pe 13 decembrie", spune preşedintele ANV, precizând însă că toţi vameşii aflaţi în situaţia de a fi transferaţi au fost sfătuiţi din timp să aleagă posturile vacante din sistem. "Din 1999, momentul începerii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, se ştia că vor fi desfiinţate birouri vamale, dar au preferat să stea până în ultima clipă pe actualele posturi", spune Diaconu. Acesta a adăugat că, din cei 1.000 de vameşi ale căror posturi actuale vor dispărea, aproximativ 400 sunt nevoiţi - dacă acceptă "transferul" - să plece din localitate. "Vom vedea câţi dintre cei 1.000 de lucrători vamali vor accepta redistribuirea, în momentul înscrierilor la examene. Statul le oferă o alternativă, dacă nu o acceptă, înseamnă că au o ofertă mai bună în altă parte, respectiv în alte instituţii", spune Diaconu. şeful Vămii consideră însă că peste 600 de vameşi se vor înscrie la examen. Potrivit acestuia, media de vârstă a vameşilor în cauză este de 45-50 de ani, iar peste 60% au studii superioare. Un inspector asistent debutant are în acest moment un salariu net de 600-800 de lei, în timp ce un consilier are, cu tot cu sporuri - dacă lucrează în frontieră - aproximativ 1.200-1.400 de lei.

300 de firme de comisionariat vamal vor "trage obloanele"
Dacă vameşii au posibilitatea de a se transfera urmând să lucreze şi după integrare în sistem, după 1 ianuarie 2007 comisionarii vamali vor trebui să se orienteze către o altă meserie. Din cele aproximativ 400 de firme care desfăşoară în acest moment acest gen de activitate, 300 vor rămâne fără obiectul muncii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite