După integrare, România trebuie să menţină restricţiile fiscale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

atunci inflaţia şi balanţa de plăţi vor creşte semnificativ, iar situaţia va fi mult mai vulnerabilă", a declarat, ieri, şeful Misiunii FMI la Bucureşti, Emmanuel van der Mensbrugghe.Nivelul

atunci inflaţia şi balanţa de plăţi vor creşte semnificativ, iar situaţia va fi mult mai vulnerabilă", a declarat, ieri, şeful Misiunii FMI la Bucureşti, Emmanuel van der Mensbrugghe.
Nivelul deficitului de cont curent, îngrijorător
FMI laudă eforturile pre-integrare ale autorităţilor, apreciind evoluţia favorabilă a economiei din ultima perioadă, dar îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu deficitul de cont curent. Reprezentanţii Fondului estimează astfel pentru acest an un deficit de cont curent de 10,5% din PIB, respectiv 13% din PIB, pentru 2007.
"Pentru anul viitor recomandăm echilibru bugetar pentru a preveni majorarea deficitului de cont curent care, având la bază un deficit bugetar de 2,5%, ar putea ajunge la 13% din PIB", a spus şeful delegaţiei FMI, Emmanuel van der Mensbrugghe. Potrivit acestuia, ar fi imprudent ca, la un surplus bugetar de 1,6% în luna septembrie, să se atingă la sfârşitul anului un deficit bugetar de 2,5%. Van der Mensbrugghe a reiterat că avansul deficitului de cont curent este un element de preocupare în ceea ce priveşte politica macroeconomică a guvernului, făcând România vulnerabilă.
"Pentru limitarea deficitului de cont curent trebuie acţionat în primul rând în sectorul public, prin limitarea cheltuielilor şi a salariilor", a precizat şeful FMI pentru România. Potrivit estimărilor sale, inflaţia din România s-ar putea plasa în acest an la 5,7%, în marja stabilită de BNR, urmând ca în 2007 acest indicator să se situeze între 6,5% şi 7%, peste valoarea estimată de Banca Naţională. Pentru anul viitor, BNR şi-a propus un nivel al inflaţiei de 4% plus/minus un punct procentual.
În ceea ce priveşte creşterea economică, FMI anticipează pentru România un avans de 7,1%.
O delegaţie a FMI s-a aflat la Bucureşti, în perioada 4-10 octombrie, pentru primele discuţii consultative cu autorităţile române, după încetarea, la sfârşitul lunii octombrie a anului trecut, a negocierile pentru continuarea acordului cu instituţia financiară internaţională.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite