Toate instituțiile europene lucrează la „planul de salvare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șefii a patru instituții europene pregătesc „un plan de ansamblu" pentru a socate zona euro în afara crizei, notează AFP.

Mario Draghi, șeful Băncii Centrale Europene, Herman Van Rompuy, președintele UE, Jose Manuel Barroso, șeful Comisiei Europene și Jean Calude Juncker, președintele Eurogrup, au ca sarcină să realizeze un calendar al reformelor necesare pentru salvarea Zonei Euro.

Acest plan va fi prezentat la summitul Uniunii Europene care va avea loc la sfârșitul lunii iune.

În contextul economiei tumultuoase care înconjoară zona euro, cei patru trebuie să găsească o soluție durabilă.

„Peste tot în lume, în America și în Asia suntem întrebați: „Unde mergeți". După doi ani de criză, este timpul să oferim un răspuns", a precizat un înalt oficial al Uniunii Europene.

Printre propunerile pentru redresarea zonei euro se numără întărirea puterii instituțiilor europene asupra bugetelor naționale, crearea unui organ de supervizare a sectorului bancar, dotat cu noi puteri, armonizarea politicilor fiscale externe, în materie de impozite și securitate și reforma programelor de ajutoare sociale.

Potrivit AFP, aceste propuneri ar putea viza, într-o primă etapă, doar cele 17 țări membre ale Zonei Euro și nu ansamblul de 27 din UE.

Comisia Europeană a dat un aviz favorbail, miercuri, propunerii de a crea o uniune bancară care să se traducă printr-o supervizare europeană și o coordonare a mecanismelor de garantare a depozitelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite