Cum înfruntă reţelele de cartier operaţiunea "Gramofonul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traficul de fisiere pe hub-urile reţelelor de cartier nu a fost în niciun fel influenţat de relatările din ultimele zile din presă despre operaţiunea " Gramofonul". Deşi poliţia a declarat

Traficul de fisiere pe hub-urile reţelelor de cartier nu a fost în niciun fel influenţat de relatările din ultimele zile din presă despre operaţiunea " Gramofonul". Deşi poliţia a declarat război celor care copiază filme sau muzică fără drepturi de autor, utilizatorii reţelelor bucureştene spun că nu se simt în pericol, ei declarându-se mai degrabă confuzi în privinţa obiectivelor acestei acţiuni şi a persoanelor vizate de ea (în presă au circulat mai multe variante: fie toţi utilizatorii de file sharing, fie doar acei utilizatori care comercializează CD-urile şi DVD-urile pirat).
Majoritatea reţelelor de cartier se dezic de activităţile desfăşurate prin reţea. De exemplu, reprezentanţii C-zone, una dintre cele mai mari reţele de cartier, ne-au declarat că firma nu este răspunzătoare de conţinutul informaţiei transmise între abonaţi, ci numai de întreţinerea tehnică a reţelei, acest lucru fiind stipulat în contractele încheiate cu clienţii. Deşi C-zone îşi face reclamă cu sloganul "cea mai mare reţea de fun şi internet din România", reprezentanţii firmei susţin că termenul "fun" poate fi interpretat şi ca schimb de muzică compusă de utilizator, poze realizate de abonat, chat on-line, fişiere pentru care deţinătorii au drepturi de autor. şi reprezentanţii Deck Internet ne-au transmis acelaşi mesaj, cu precizarea suplimentară că "pe serverul ce găzduieşte acest hub nu sunt stocate niciun fel de fişiere dintre cele ce se share-ază pe acest hub". Răspunderea pentru fişierele transferate le revine deci în totalitate utilizatorilor reţelei. Aceştia însă nu au stat cu mâinile în sân, în aşteptarea controalelor poliţiei.

Cine este vizat de operaţiunea poliţiei
Chiar înainte de închiderea ediţiei, reprezentaţii Poliţiei Române ne-au lămurit cu privire la cine este vizat de această acţiune, în presă circulând mai multe variante. "Acţiunea Gramofonul îi vizează numai pe cei care descarcă ilegal şi realizează copii neautorizate ale fişierelor video, audio sau programelor de calculator, ce sunt protejate de actele normative în vigoare, şi pe care, ulterior, le oferă spre vânzare sau închiriere", se arată în comunicare.

Zeci de mii de utilizatori transferă zilnic fişiere prin reţele
În cadrul discuţiilor cu cei care transferă cantităţi mari de informaţie (între 50 şi 100 Gb), majoritatea spun că nu se tem că vor avea probleme, cel mai des invocat argument fiind că "suntem zeci de mii de utilizatori". Cu toate astea, unii şi-au luat măsuri de siguranţă, au redus cantitatea de informaţie "shared", lucru care corespunde obiectivului operaţiunii declanşate de autorităţi. Alţii au ales mijloace mai puţin acceptate de autorităţi pentru a scăpa de pedepsele prevăzute de lege. Printre metode se numără schimbarea extensiei fişierelor care se transferă şi alipirea unui hard disk extern cu programele şi fişierele "problemă", care poate fi înlăturat cu uşurinţă în caz de "necesitate" sau folosirea aşa-numitelor "torrents" în loc de hub-uri. Unii "piraţi" ai internetului spun că nu înţeleg necesitatea acestei acţiuni, în condiţiile în care reţelele de share există şi în alte ţări. "Am un prieten de familie care a fost în Canada câţiva ani şi avea reţea acolo. ştiu şi multe hub-uri străine, deci nu suntem cu siguranţă singura ţară cu astfel de reţele", ne-a spus un utilizator al unui hub.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite