În 2008, inflaţia vine tot din import

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scumpirea alimentelor din Europa se propagă rapid în România, dublată de deprecierea leului Atât Comisia Europeană, cât şi Comisia Naţională de Prognoză de la Bucureşti şi-au

Scumpirea alimentelor din Europa se propagă rapid în România, dublată de deprecierea leului

Atât Comisia Europeană, cât şi Comisia Naţională de Prognoză de la Bucureşti şi-au revizuit în sus aşteptările privind media scumpirilor - inflaţia - din 2008 şi următorii ani. Cele două instituţii prevăd o medie anuală de peste 7,5% pentru anul în curs, pe fondul transmisiei în economia românească a scumpirilor din Europa.

Cu puţin înaintea Paştelui, Comisia Naţională de Prognoză revizuia drastic atât estimarea inflaţiei de la sfârşitul anului (de la 5,4% la 5,8% decembrie/decembrie), cât şi pe cea medie anuală, de la 7,0 la 7,5%. Acum, după Sărbătorile pascale, a venit rândul Comisiei Europene (CE) să-şi corecteze previziunile privind România, anunţând că inflaţia medie "s-ar putea accelera la 7,6% în 2008", de la 5,6% în prognoza anterioară.

Cauzele întrevăzute de experţii de la Bruxelles pentru scumpirile din România nu sunt tocmai greu de determinat. În primul rând, este vorba despre "transmisia, în economia românească, a creşterii preţurilor la alimente şi energie de la nivel mondial", dublată de deprecierea leului.

În 2009, specialiştii de la Bruxelles văd o temperare a inflaţiei medii anuale până la un nivel de 4,8%, similar celui de anul trecut, faţă de o estimare anterioară de 4,6%, după cum arată prognoza de primăvară publicată de Comisia Europeană.

În contextul scumpirii mărfurilor pe plan mondial, Comisia Europeană a revizuit în creştere estimările de inflaţie în toate statele UE. Pentru zona euro, executivul UE vede un nivel al inflaţiei medii de 3,2% în acest an şi de 2,2% în 2009, faţă de prognozele anterioare, de 2,1%, respectiv 2%.

Leul, cu 11% mai slab decât euro

Prognoza CE pentru cursul de schimb indică o medie de 3,70 lei/euro în 2008, de la un curs mediu de 3,33 lei/euro anul trecut, ceea ce ar însemna o depreciere a leului cu 10,9% în faţa monedei unice. Comisia Europeană şi-a revizuit în creştere estimările pentru cursul de schimb în 2008 şi 2009, de la 3,35 lei/euro pentru ambii ani, în prognoza din toamna lui 2007, la 3,70 lei/euro în acest an, respectiv la 3,71 lei/euro anul viitor.

La rândul său, Comisia Naţională de Prognoză estimează, în cel mai recent raport, un curs mediu de 3,55 lei/euro pentru acest an şi o apreciere, pe medie, a leului, până la 3,45 lei/euro în 2009. Cursul mediu după primul trimestru al anului 2008 a fost de aproximativ 3,69 lei/euro, comparativ cu un nivel mediu de 3,38 lei/euro după primele trei luni ale anului trecut.

Salariile vor creşte şi mai mult

O altă revizuire importantă a experţilor CNP se referă la evoluţia salariului mediu net. Dacă în varianta preliminară a prognozei CNP era prevăzut, pentru acest indicator, un nivel de 1.181 lei la sfârşitul lui 2008, în varianta finală se anunţă 1.202 lei.

CNP anticipează că salariul mediu net pe economie va ajunge la 1.866 lei în 2013. Potrivit variantei finale a prognozei de primăvară, câştigul salarial mediu net va avansa cu 15,2% în acest an. În următorii cinci ani, ritmul de creştere a salariilor va încetini, astfel că în ultimul an al intervalului de prognoză va ajunge la 8,2%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite