Pentru a păstra îndatorarea populaţiei în limite raţionale,BNR cere plafonarea creditelor de consum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ce mai aspre. La capătul acestei "linii" s-ar putea găsi plafonarea volumului de credite pe care le-ar acorda băncile comerciale, după cum au lăsat să se înţeleagă oficialii Băncii

ce mai aspre. La capătul acestei "linii" s-ar putea găsi plafonarea volumului de credite pe care le-ar acorda băncile comerciale, după cum au lăsat să se înţeleagă oficialii Băncii Naţionale.
"BNR acţionează prin instrumente indirecte precum rata dobânzii, care are însă un spaţiu de manevră limitat şi operaţiuni de piaţă de tipul open-market. Apoi, dacă acestea nu sunt suficiente, banca centrală trece la instrumente administrative, într-o anumită ordine: rezerve minime obligatorii şi instrumente administrative directe, şi chiar plafonarea activităţii de creditare, pentru a asigura stabilitatea preţurilor", a afirmat, ieri, prim- viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. El a mai arătat că banca centrală înţelege "apetitul" justificat pentru credite, dar consideră că evoluţia trebuie să aibă loc în mod raţional şi cu prudenţă, pentru a nu se ajunge la dezechilibre.
Bancherii nu vor să ducă singuri greul reformei
În replică, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, a afirmat că membrii acestei organizaţii cred în necesitatea păstrării echilibrului macroeconomic, dar acesta "nu trebuie realizat numai pe seama măsurilor administrative impuse băncilor, în sensul restrângerii creşterii creditelor neguvernamentale". Iar în ceea ce priveşte împrumuturile imobiliare, Gheţea a ţinut să precizeze că în sistemul bancar nu au fost înregistrate restanţe la rambursare. "Atât timp cât în sistemul bancar nu au fost înregistrate restanţe în rambursarea creditelor ipotecare, nu trebuie să ne facem probleme", a spus preşedintele ARB, în deschiderea unui seminar pe tema creditării, organizat de "Ziarul Financiar" şi BRD.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite