"Cel putin cativa ani de acum incolo se va pastra sistemul progresiv de impozitare"
0Mihai Tanasescu avansase 1 ianuarie 2005 ca data posibila pentru introducerea cotei unice
Intr-o conferinta de presa dedicata prezentarii Codului Fiscal, Florin Georgescu, vicepresedinte al PSD, a declarat ca, cel putin cativa ani de acum incolo, sistemul cotei unice de impozitare nu va fi introdus, desi sustinatorul acestuia, ministrul Finantelor, anunta cu cateva luni in urma ca are acordul Guvernului pentru propunerea sa, iar in varianta initiala a proiectului de Cod Fiscal era prevazuta introducerea cotei unice incepand cu 2005. "In Codul Fiscal (aprobat si de catre Camera Deputatilor) nu este prevazuta introducerea cotei unice de impozitare. Din experienta realitatilor romanesti si din consultarea sistemelor existente in tarile UE, am ajuns la concluzia ca, cel putin pentru cativa ani de acum incolo, cel mai potrivit ramane sistemul progresiv de impozitare. Apoi vom mai vedea", a precizat Georgescu. In aceste conditii, ideea introducerii cotei unice de 23% la impozitul pe venit, sustinuta de Guvern, a murit in fasa dupa ce a fost criticata de presedintele Iliescu si de majoritatea centralelor sindicale. Aceasta cu toate ca tot mai multe tari, inclusiv unele care adera la UE in 2004 (Slovacia, de exemplu), au adoptat deja sau se gandesc sa adopte sistemul cotei unice.
Eliminarea deducerii la creditele ipotecare - anulata la cererea FMI
Pe de alta parte, romanii vor avea posibilitatea sa-si deduca din impozitul pe venit, in limita a cate 200 euro/an, cheltuielile pentru asigurarea locuintei, primele pentru schemele ocupationale de pensii si cele pentru fondurile private de sanatate, precum si o parte din cheltuielile pentru reabilitarea termica a locuintelor, in limita a 15 milioane lei anual. In schimb, a fost eliminata posibilitatea deducerii, in limita a 500 euro pe an, pentru dobanda la creditul ipotecar contractat pentru locuinta de domiciliu. "FMI a solicitat sa luam masuri pentru reechilibrarea cererii cu oferta, avand in vedere problemele cu deficitul de cont curent. De aceea anul viitor nu este posibila acordarea acestei deductibilitati, si vom analiza daca este posibil sa o introducem din 2005, anuntand acest lucru la jumatatea anului viitor", a spus Florin Georgescu. In ceea ce priveste introducerea unei cote reduse de TVA (9%) pentru medicamente, proteze medicale, servicii turistice, editarea de carti si manuale etc. in locul cotei zero fara drept de deducere, cum este in prezent, Florin Georgescu a explicat ca masura din Codul Fiscal este mai buna, deoarece firmele din aceste domenii nu mai sunt nevoite sa-si incarce costurile finale cu TVA-ul de la materiile prime pe care le foloseste, deoarece isi poate deduce aceasta taxa.
Codul de Procedura Fiscala va intra in vigoare cu trei luni intarziere
Desi ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 ianuarie, in acelasi timp cu Codul Fiscal, Codul de Procedura Fiscala va fi promovat prin ordonanta de catre Guvern, deoarece nu este inca finalizat. Documentul, care contine prevederi legate de sanctiuni sau modul de declarare a impozitelor, va intra in vigoare la 1 martie 2004, lucru ce ar putea crea unele dificultati firmelor. Florin Georgescu spune insa ca nu vor exista probleme. " In lunile ianuarie si februarie se va lucra dupa actele normative si ordinele ministrului Finantelor. Nimeni nu va fi sanctionat, iar de la 1 martie lucrurile se vor clarifica", a dat asigurari demnitarul pesedist.