Cum se vor impozita, după integrare, dividendele obţinute în statele membre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din momentul integrării României în Uniunea Europeană, veniturile din dividende obţinute de către firmele româneşti care au filiale în state membre vor fi neimpozabile.Potrivit articolului

Din momentul integrării României în Uniunea Europeană, veniturile din dividende obţinute de către firmele româneşti care au filiale în state membre vor fi neimpozabile.
Potrivit articolului 201, alineatul 1 din Codul Fiscal, act normativ ce va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2007, dividendele primite de o persoană juridică română, societate-mamă, de la o filială a sa înregistrată într-un stat membru sunt neimpozabile, dacă firma românească îndeplineşte, cumulativ, mai multe condiţii.
Astfel, firma autohtonă trebuie să plătească, în România, impozit pe profit, să deţină minimum 15% din capitalul social al firmei respective aflată în UE, iar la data înregistrării venitului din dividende, să deţină participaţia amintită mai sus de cel puţin doi ani.
Potrivit Codului Fiscal, sunt, de asemenea, neimpozabile şi dividendele primite de firma românească, prin intermediul sediului său permanent, situat într-un stat membru, cu condiţia ca firma autohtonă să îndeplinească condiţiile amintite mai sus. Totodată, sunt considerate neimpozabile şi dividendele primite de sediile permanente din România ale unor firme străine din alte state membre, societăţi-mamă, care sunt distribuite de filialele acestora, situate în state membre. Condiţiile pe care acestea trebuie să le îndeplinească sunt identice ca şi în cazul firmelor româneşti. "Astfel, în situaţia în care, la data înregistrării dividendelor de către societatea-mamă, persoană juridică română, respectiv de către sediul permanent al unei societăţi-mamă sau persoană juridică străină dintr-un stat membru, condiţia referitoare la perioada minimă de deţinere de doi ani nu este îndeplinită, venitul din dividende este supus impunerii. Ulterior, în anul fiscal în care condiţia este îndeplinită, contribuabilul urmează să beneficieze de recalcularea impozitului pe profit al anului în care venitul a fost impus. În acest sens, contribuabilul trebuie să depună declaraţia rectificativă privind impozitul pe profit", se explică în normele de aplicare ale Codului Fiscal, referitor la această prevedere. Concret, dacă o firmă românească îşi deschide în 2007 o filială într-un stat membru, veniturile din dividende ale companiei respective vor fi neimpozabile, începând din 2009. Modificarea legislaţiei privind impozitarea veniturilor din dividende simplifică activitatea companiilor româneşti şi a celor străine. Avantajate vor fi, din start, companiile româneşti care au deja filiale în statele membre, prevederea legislativă vizând investiţiile pe termen lung. Includerea în legislaţia autohtonă a prevederii privind neimpozitarea veniturilor din dividende obţinute de firmele româneşti care au filiale într-un stat membru este în conformitate cu procedurile europene în materie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite