La importurile din statele non-UE se va plăti, din nou, TVA în vamă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Facilitatea introdusă la 1 ianuarie a "picat", întrucât evaziunea fiscală a crescut semnificativ Firmele româneşti care importă din state non-UE au înţeles greşit o facilitate

Facilitatea introdusă la 1 ianuarie a "picat", întrucât evaziunea fiscală a crescut semnificativ

Firmele româneşti care importă din state non-UE au înţeles greşit o facilitate acordată de la 1 ianuarie 2007, drept pentru care guvernul a decis să se revină, ce-i drept, pe termen limitat, la procedura valabilă înainte de integrare. Firmele care importă din state non-UE vor plăti aşadar din nou TVA în vamă. În prezent, taxa se achită trimestrial, timp suficient pentru ca firmele să dispară fără a-şi onora obligaţiile fiscale către stat.

Guvernul a luat ieri decizia de a reintroduce plata TVA în vamă pentru importurile din statele non-UE, după ce, la 1 ianuarie 2007, Codul Fiscal abrogase acest sistem. Conform unei analize a Ministerului Finanţelor, după integrare, 40% din importurile de legume, fructe şi flori din state non-UE nu au fost evidenţiate în vamă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului, Camelia Spătaru, măsura va fi aplicată pe o perioadă determinată, între 15 aprilie 2007 până la sfârşitul anului 2008. Măsura nu-i va afecta pe importatorii care au derulat anul trecut importuri cu valori semnificative şi îndeplinesc criteriile pentru a obţine certificat de amânare a plăţii TVA. O altă măsură luată de guvern vizează introducerea garantării în vamă a TVA până la prezentarea dovezii că bunurile au fost livrate într-un alt stat membru. "Prevederea a fost inclusă în actul normativ întrucât există riscul ca bunurile importate în regim de scutire de TVA, care urmează să fie livrate într-un stat UE, să nu ajungă la destinaţie, ci să fie plasate în economia subterană", a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului.

Firmele dispar, înainte de a-şi achita obligaţiile către stat

15 din cele 27 de state membre UE aplică în acest moment plata TVA în vamă pentru importurile non-UE, între care se numără Germania, Grecia, Marea Britanie, Italia, Portugalia, Cehia.

"În urma controalelor s-a constatat că mare parte din bunurile importate din ţări non-UE nu au fost fiscalizate, fapt pentru care ANAF a trebuit să ia măsuri urgente. S-au intensificat controalele la agenţii economici importatori şi în zonele comerciale aglomerate. În ultima săptămână, Garda Financiară a constatat că 40% din legumele şi fructele importate din state non-UE nu au fost fiscalizate, consemnându-se neînregistrarea în evidenţele contabile, subevaluarea valorii în vamă, nedeclararea sau neplata TVA", a explicat preşedintele interimar al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Daniel Chiţoiu. În acest context, şeful ANAF a menţionat că preţurile în hipermarketuri ale fructelor şi legumelor ajung să fie de 10-15 ori mai mari decât valoarea declarată în vamă. Potrivit comisarului general al Gărzii Financiare, Adrian Cucu, 10 din cele 70 de societăţi importatoare de legume-fructe controlate nu au mai fost de găsit, iar în opt cazuri, firmele nu activau la sediul declarat, deci erau societăţi-fantomă. "Practic, atunci când TVA se plătea în vamă, evazinea fiscală pe acest segment era 0", a explicat şi preşedintele Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), Gelu Ştefan Diaconu. Potrivit acestuia, sumele care ar fi trebuit să se încaseze integral din TVA aferent operaţiunilor de import din statele non-UE reprezentau, la 25 martie, 2,16 miliarde de lei, faţă de 1,4 miliarde de lei, la aceeaşi dată a anului trecut, semn că importurile din ţări non-UE au crescut semnificativ, de la începutul acestui an.

Nivelul fraudelor, cunoscut abia pe 25 aprilie

"Nu trebuie pus semnul egal între eventuala evaziune fiscală şi această sumă. Pe 25 aprilie (n.r.- moment până la care firmele trebuie să achite TVA aferentă importurilor derulate în perioada ianuarie-martie), vom putea şti dacă TVA a fost plătită şi cifra exactă a evaziunii", a spus Diaconu. Acesta a amintit că experienţa statelor UE care au adoptat măsura amânării plăţii TVA în vamă a fost foarte "tristă". "Trebuie să vedem doar exemplul Ungariei, care, la nici trei luni după adoptarea acestei măsuri simplificate, a trebuit să revină la vechea legislaţie", a mai precizat preşedintele ANV. Potrivit Codului Fiscal intrat în vigoare de la 1 ianuarie, importatorii înregistraţi în scopuri de TVA beneficiază de procedura simplificată, respectiv aceştia nu plătesc în vamă TVA aferentă importurilor de bunuri din state din afara UE. Înainte de 1 ianuarie, firmele care efectuau operaţiuni de import din ţările UE, cât şi din ţările non-UE, plăteau TVA în vamă.

Personalul ANAF, suplimentat cu 2.000 de posturi

Guvernul a decis ieri şi suplimentarea personalului ANAF cu încă 2.000 de posturi. În acest moment, în Direcţiile Generale a Finanţelor Publice din ţară şi din Capitală lucrează 24.000 de salariaţi, cărora li se adaugă 4.000 în sistemul vamal şi 1.000 în Garda Financiară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite