Pentru importurile non-UE nu se va mai plăti TVA în vamă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Publice (MFP), efecte colaterale pozitive. Atragerea investiţiilor reprezintă doar unul dintre acestea. "Concret, agentul economic întregistrat ca plătitor de TVA care va realiza, după 1 ianuarie

Publice (MFP), efecte colaterale pozitive. Atragerea investiţiilor reprezintă doar unul dintre acestea.
"Concret, agentul economic întregistrat ca plătitor de TVA care va realiza, după 1 ianuarie 2007, un import dintr-o ţară extracomunitară nu va mai plăti TVA-ul aferent în vamă. De această facilitate nu vor beneficia însă şi agenţii economici care nu sunt înregistraţi ca plătitori de TVA, întrucât aceştia sunt consideraţi consumatori finali, deci vor plăti TVA-ul aferent", a explicat, pentru Adevărul, Mariana Vizoli, director general adjunct în cadrul Direcţiei Generale Legislaţie Impozite Indirecte, din cadrul MFP. Potrivit acesteia, facilitatea pe care o oferă România în acest domeniu va avea efecte colaterale pozitive. În primul rând, va încuraja investiţiile străine, întrucât banii firmelor care realizează un import nu vor mai fi "blocaţi" luni de zile, atât cât durează în mod normal operaţiunea de rambursare de TVA. "În acest moment, spre exemplu, în cazul acestor importuri, agenţii economici plătesc TVA în vamă, dar statul le rambursează aceste sume. Din momentul depunerii decontului de TVA, rambursarea efectivă poate dura 45 de zile", explică oficialul MFP, apreciind că durata medie de rambursare a TVA-ului este de aproximativ trei luni şi jumătate. Nu în ultimul rând, şi statul va avea de câştigat de pe urma acestei facilităţi, întrucât tot mai mulţi importatori vor fi "atraşi" în România. "Nu toate ţările comunitare aplică această măsură simplificată. Olanda, spre exemplu, aplică acelaşi sistem", spune Vizoli, apreciind că de câştigat vor avea, indirect, şi trasportatorii.
Introducerea de la 1 ianuarie 2007 a acestei măsuri simplificate este prevăzută în articolul 157, titlul VI din Codul Fiscal.
Până la sfârşitul acestei luni, toţi contribuabilii plătitori de TVA vor preda certificatele vechi de înregistrare şi le vor primi pe cele valabile în 2007, care vor avea înscris un nou cod. Modificarea constă în înlocuirea prefixului "R" cu formula "RO", recunoscută în toate ţările din Uniunea Europeană. Noile certificate vor putea fi ridicate de la Administraţiile Financiare pe raza cărora agenţii economici sunt arondaţi. În cazul organizaţiilor fără scop patrimonial care doresc să facă achiziţii ori livrări în Uniunea Europeană, acestea "trebuie să se înregistreze ca plătitori de TVA (deşi nu sunt plătitori), doar pentru a obţine un număr de înregistrare, care va fi obligatoriu pentru toate categoriile de contribuabili", a precizat Robert Hofner, director general în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Acesta a mai arătat că unul dintre principiile pe care funcţionează sistemul taxei pe valoarea adăugată este acela potrivit căruia TVA se datorează acolo unde este utilizat produsul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite