Ce s-a întâmplat în imobiliare în 2011. Cele mai importante mişcări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La finalul anului tragem linie şi vedem cum s-a mişcat sectorul imobiliar. Unii jucătorii din piaţă au început să facă achiziţii, alți să fuzioneze. Aşadar acestea sunt unele dintre cele mai importante mişcări din piaţa imobiliară.

Ianuarie

Fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investment (NEPI) a finalizat achiziţia imobilului de birouri Floreasca Business Park din Bucureşti, dezvoltat de compania Portland Trust, pentru care a plătit 27,6 milioane de euro, preluând totodată şi datorii de 73,6 milioane de euro.

image

 Fondul britanic de investiţii East Balkan Properties, care a funcţionat anterior sub denumirea de Equest, a vândut 51% din acţiunile firmei care deţinea proiectele Vitantis şi Moldova Mall către compania Denesol Limited, cotrolată de omul de afaceri George Teleman, pentru suma simbolică de cinci euro.

Două blocuri din cele trei rămase nefinalizate în cadrul proiectului Terra Residence(din Voluntari) au fost scoase la vânzare pentru recuperarea datoriilor pe care firma le avea către creditori, cel mai mare fiind BCR‬ care avea de recuperat aproape 20 de milioane de euro.

Februarie

Casa de Insolvenţă Transilvania anunţa faptul că City Mall, centrul comercial din Piaţa Eroii Revoluţiei, aflat în procedură de faliment, urma să fie scos la licitaţie la sfârşitul lunii martie, cu un preţ de pornire de 33 de milioane euro.

Bank of Cyprus a acordat un credit garantat până la suma maximă de 22,8 milioane de euro firmei Nova Imobiliare, dezvoltatorul complexului comercial Colosseum din Chitila, care se adăuga unui alt împrumut, de circa 26 milioane de euro.

Martie

Be Igloo a semnat actele de separare de fondul norvegian de investiţii Romania Invest, iar noii proprietari ai Be Igloo deveniseră Nimrod Zvik, directorul de vânzări şi marketing, şi Loredana Albu, specialist în Relaţii Publice.

image

K&S Developments a anunțat inaugurarea în noiembrie a Electroputere Parc, primul mall din Craiova. Dezvoltatorul anunţa că va investi în acel proiect 90 de milioane de euro, proiectul fiind finanţat de Unicredit/Bank Austria.

BNP Paribas Real Estate a lansat pe piata locală o divizie de Property Management, care face parte din procesul de extindere început în 2010.
Centrul comercial City Mall, aflat în procedură de faliment, a fost scos la licitaţie la sfârşitul lunii martie, cu un preţ de pornire de 33 de milioane euro, dar nu a fost cumpărat.

Aprilie

City Mall, scos din nou la vânzare. Preţul la care centrul comercial putea fi tranzacţionat scăzuse de la 33 de milioane de euro, la 29,5 milioane de euro.

image

Radu Lucianu a plecat de la conducerea CB Richard Ellis România, funcţia de director general al firmei fiind preluată de la 1 aprilie de Răzvan Iorgu, care a fost anterior director de operaţiuni în cadrul companiei de consultanţă imobiliară.

Dezvoltatorul imobiliar Oasis Development, fondat de doi oameni de afaceri din Sibiu, a deschis galeria comercială Family Center din Râmnicu Vâlcea, în care a investit circa şapte milioane de euro.

Mai

Global Finance a anunțat că va începe în 2012 un proiect imobiliar în zona Calea Floreasca, care va cuprinde un imobil de birouri de 36.000 de metri pătraţi şi trei clădiri de locuinţe totalizând 37.000 metri pătraţi, şi să reia dezvoltarea zonei rezidenţiale din Global City Pipera.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat prospectul pentru listarea fondului sud-african de investitii New Europe Property Investment la Bursa de la Bucureşti.

Compania globală de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle (JLL) a anunţat fuziune cu firma internaţională de consultanţă imobiliară King Sturge. JLL va plăti 197 mil. lire sterline, adică aproximativ 319 milioane dolari.

Iunie

S-a aprobat parteneriatul Ana Group-Globe Trade Centre în vederea dezvoltării unui imobil office de 30.000 metri pătraţi pe un teren de 3.500 de metri pătraţi, deţinut de omul de afaceri George Copos proprietarul Ana Group, teren aflat în apropierea hotelului Crowne Plaza aflat tot în portofoliul lui Copos.

Nova Imobiliare, companie românească deţinută de omul de afaceri britanic de origine cipriotă Panico Panayi, a anunţat că va deschide cel târziu în luna noiembrie a acestui an prima faza a proiectului Colosseum, amplasat în Chitila. Investiţia iniţială este estimată la 42 de milioane de euro, iar întreg proiectul va avea nevoie de o finanţare de 350 milioane de euro.

image

Grupul Immofinanz a devenit unic acţionar al dezvoltatorului rezidenţial Adama, după preluarea participaţiei de 69,22% de la mai multe fonduri de investiţii, tranzacţie de 42,43 milioane de euro.

Iulie

Grupul belgian Vlerick a inaugurat un centru de afaceri la Braşov care include spaţii de birouri cu o suprafaţă de 24.000 de metri pătraţi, în urma unei investiţii de peste 30 de milioane de euro.

Dezvoltatorul imobiliar AFI Europe, proprietarul mall-ului din Cotroceni, a început construcţia primei clădiri de birouri din cadrul proiectului AFI Business Park Cotroceni, amplasat lângă centrul comercial, a cărei finalizare este programată pentru vara anului viitor.

August

Dezvoltatorul imobiliar Globe Trade Centre, a anunţat că va deschide la începutul lunii octombrie mallul Galleria din Arad şi până în august închiriase 99% dintre spaţiile cu o suprafaţă de 33.600 de metri pătraţi ale proiectului care a implicat o investiţie de 70 mil. euro.

Grupul belgian BelRom, dezvoltatorul mai multor parcuri de retail in Romania, a obținut o finanțare de 9,5 milioane de euro de la BRD pentru construcția unui proiect de acest tip la Botoșani.

Septembrie

image

Chayton Capital a lansat oficial proiectul office, Swan Office & Technology, de 50 de milioane de euro. Cei mai importanţi chiriaşi erau Flanco, eMag şi Ambery Hall, care ocupau 15% din clădire.

Radu Lucianu, fostul şef al CBRE România, a format împreună cu cei patru acţionari ai firmei Capital Partners o companie de consultanță imobiliară. Noua companie, Capital Property Advisors, îi are ca acţionari pe Doru Lionăchescu, Andrei Diaconescu, Victor Căpitanu, Victor Busila şi Radu Lucianu.

Octombrie

Grupul de investiţii irlandez Caelum Development a demarat lucrările pentru ParkLake Plaza şi le va finaliza în al patrulea trimestru din 2013. Investiţia în centrul comercial din Titan, Bucureşti este de aproximativ 250 milioane de euro.

Immofinanz Group a deschis Maritimo Shopping Center după o investiţie de 100 de milioane de euro. Suprafaţa centrul comercial depăşeste 50.000 mp ,dintre care 16.000 mp sunt ocupaţi de hipermarketul Auchan.

Globe Trade Centre a deschis Galleria Arad. Cel de-al 11-lea centru comercial dezvoltat în regiune de GTC Group reprezintă o investiţie de 70 de milioane de euro şi a fost finanţat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Raiffeisen Bank. La ora deschiderii, spaţiile din centrul comercial au fost închiriate în proporţie de 99%.

Noiembrie

K&S Developments a inaugurat primul mall din Craiova, Electroputere Parc, însă, contrar aşteptărilor, craiovenii nu s-au înghesuit să-l vadă.

image

Benevo, fond de investiţii canadian, a cumpărăt 64 de apartamente noi în proiectul rezidenţial Cosmopolis şi plănuieşte să achiziţioneze 1.000 de apartamente noi, în următoarele 24 de luni.  

City Mall, vândut pentru 17,3 milioane de euro. Centrul comercial City Mall din sudul Capitalei, aflat în procedura de faliment, a fost vândut pentru suma de 17,3 milioane de euro vechiului proprietar, grecul Ioannis Papalekas, care l-a vândut în 2006 pentru suma de 103,5 milioane de euro.

Decembrie

Compania australiană UGL a achiziționat agenţia imobiliară DTZ pentru 90 de milioane de euro (77,5 milioane de lire sterline).

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a anunțat că va aloca un buget de 110 milioane de lei pentru finalizarea a 1.500 de locuinţe ANL în 2012 şi continuarea lucrărilor pentru alte 2.500 de obiective, a declarat ministrul Dezvoltării, Elena Udrea.



Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite