Tot mai puţine case trec testul de stres

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii încă nu sunt pe deplin mulţumiţi de ofertele dezvoltatorilor imobiliari
Românii încă nu sunt pe deplin mulţumiţi de ofertele dezvoltatorilor imobiliari

Românii se hotărăsc destul de greu să cumpere o locuinţă, de aceea tatonează „terenul“ şi testează un apartament, stând în chirie în el, înainte să-l achiziţioneze.

În ultimii ani, procesul de achiziţie a unei locuinţe a devenit mai îndelungat, deoarece românii nu mai sunt încrezători în descrierile făcute de dezvoltatorii imobiliari, chiar sunt dispuşi să locuiască cu chirie într-o casă pentru a-i testa finisajele.

„Nu voi cumpăra niciodată fără să stau în chirie deoarece vreau să văd cum se comportă finisajele", ne-a declarat Andreea Nistor, o vizitatoare de la târgul „Project Expo", expoziţie de proiecte imobiliare care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute. Ea a explicat că este foarte greu ca un necunoscător să-şi dea seama de calitatea finisajelor, de aceea vrea să observe cum se comportă acestea pentru o perioadă scurtă de timp.

„Chiar acum stau în chirie într-un ansamblu rezidenţial nou de lângă Cora Pantelimon, şi am observat că finisajele au început să se strice. Avem probleme cu parchetul, cu ferestrele şi uşile din termopan", ne-a explicat Andreea. Vizitatoarea ne-a mai spus că a discutat cu dezvoltatorul clădirii în care locuieşte, iar acesta i-a cerut 70.000 de euro pentru un apartament de 70 de metri pătraţi. „Este foarte scump, având în vedere problemele pe care le are", a subliniat Andreea Nistor. Acum, vizitatoarea se află în căutarea unui apartament cu două camere, pe care să îl achiziţioneze după ce va sta în chirie în el.

Raportul calitate-preţ lasă de dorit

Un al vizitator pe care l-am întâlnit la târg ne-a spus că este în căutarea unei case de mici dimensiuni, pentru două persoane, însă nu este mulţumit de raportul calitate-preţ. „Finisajele sunt o problemă. Nu materialele sunt proaste calitativ, ci mâna de lucru. Se întâmplă acest lucru şi pentru că muncitorii din construcţii nu sunt bine plătiţi", ne-a explicat Marin Solomon.

El a spus că se ocupă de decoraţii interioare şi este destul de familiarizat cu materialele de construcţii, astfel că îşi dă seama când dezvoltatorii cer un preţ prea mare pentru anumite locuinţe. „Spre exemplu am văzut case cu 75.000-85.000 de euro, unde finisajele erau lucrate foarte prost. Când am auzit preţul, am plecat imediat", a completat Marin Solomon, un posibil cumpărător.

Reduceri de 15.000 de euro

Cei 36 de expozanţi prezenţi la „Project Expo"  - dezvoltatori imobiliari, agenţi imobiliari şi firme cu accesorii pentru case  - au aplicat reduceri de la 1.500 de euro până la 15.000 de euro, atât pentru apartamente cât şi pentru vile. Cea mai mică reducere a oferit-o dezvoltatorul proiectul Confort Urban, pentru o garsonieră de 21.000 de euro, de 32 de metri pătraţi, care este şi cea mai ieftină garsonieră dintr-un bloc nou prezentată la târgul imobiliar.

„Am lansat curând proiectul Confort Urban şi avem o ofertă: noi vindem locuinţe mobilate şi cu un loc de parcare, iar cei care nu doresc mobila pot opta pentru scăderea valorii mobilei din preţul casei", ne-au explicat reprezentanţii agenţiei imobiliare Sud Rezidenţial, care se ocupă cu vânzarea apartamentelor.

Spre exemplu, o garsonieră mobilată se vinde cu 21.000 de euro, iar cei care nu doresc mobilă vor primi o reducere de 1.500 de euro. În cazul unui apartament cu două camere scos la vânzare cu 34.500 de euro, ajustarea pentru cei care vor locuinţa goală este de 2.000 de euro.

Cea mai mare reducere de preţ a fost oferită în cazul unor vile din Pipera, unde preţul unităţilor din cadrul ansamblului rezidenţial Omnix, de 145 de metri pătraţi plus un teren de 44 de metri pătraţi a ajuns cu discount la un preţ de 95.000 de euro.

Case de la 11.500 de euro

Cea mai ieftină locuinţă din cadrul târgului a fost o garsonieră de 11.500 de euro, amplasată într-un bloc vechi în cartierul bucureştean Rahova. În cazul vilelor, cel mai mic preţ din târg a fost de 15.000 de euro pentru o casă la roşu din apropierea oraşului Urziceni, comuna Valea Măcrişului - Ialomiţa. La polul opus, cea mai scumpă locuinţă din cadrul târgului a fost o vilă din Snagov, de 1.600 de metri pătraţi, cu un preţ de 1,3 milioane de euro.

"Nu voi cumpăra niciodată fără să stau în chirie, deoarece vreau să văd cum se comportă finisajele.''
Andreea Nistor vizitatoare la „Project Expo"

info
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite