Super ofertă „made in China“: cumperi un apartament, primeşti un BMW

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa imobiliară din China a fost, până recent, una dintre cele mai înfloritoare din lume
Piaţa imobiliară din China a fost, până recent, una dintre cele mai înfloritoare din lume

Căderea burscă a pieţei imobiliare chineze îi face pe mulţi să se teamă, însă producătorii nemţi de autoturisme îşi freacă mâinile a profit. Pentru a convinge clienţii, dezvoltatorii chinezi oferă un autoturim de lux bonus pentru cei care cumpără o locuinţă.

Încetinirea accentuată a tranzacţiilor imobiliare i-a determinat pe dezvoltatorii chinezi să vină cu oferte inedite. În oraşul Wenzhou, aflat la 370 de kilometri de Shanghai, preţurile din sectorul imobiliar au scăzut drastic.

Pentru a-şi vinde locuinţele, un dezvoltator a început să ofere un autoturism BMW fiecărui client care cumpără un apartament în noul complex rezidenţial pe care l-a construit. Doar primii 150 de cumpărători vor beneficia de ofertă.

Măsura este un semn de disperare resimţit în piaţa imobiliară chineză care, nu demult, era una dintre cele mai înfloritoare din lume, notează publicaţie britanică „Financial Times“. Căderea este pusă pe seama măsurilor dure luate de Guvernul de la Beijing pentru a descuraja achiziţiile de locuinţe pentru că se temea de formarea unei bule imobiliare. Încetinirea îngrijorează însă piaţa la nivel mondial, având în vedere faptul că dezvoltatorii chinezi, datorită cererii foarte ridicate, influenţează preţurile materiilor prime folosite în construcţii în întreaga lume.

Chiar dacă mulţi dintre aceştia au fost reticenţi să scadă preţurile, după vânzările dezastruoase din octombrie au început să cedeze. Alţii, de teama ca preţurile să nu ajungă sub un prag psihologic, oferă alte bonusuri precum mai mult spaţiu pentru grădină, genţi Louis Vuitton, vacanţe tip croazieră şi, mai nou, maşini.

„Oricine semnează un contract şi depune avansul va putea pleca la volanul unui BMW“, a declarat pentru „Financial Times“ un asistent de vânzări prezent la complexul rezidenţial Central Mansions din Wehnzhou. „Nu, nu înseamnă că vânzările sunt slabe. Doar că vrem să atragem clienţi“, a adăugat acesta.

Prezenţa unor adevărate „legiuni“ de antreprenori dar şi speculanţi a ajutat oraşul Wenzhou să prospere în ultimii ani. De la o vreme însă, căderea pieţei imobiliare şi mai ales lipsa accesului la finanţare bancară pentru antreprenori au făcut ca economia locală să fie mai afectată decât alte regiuni.

Piaţa imobiliară din Wehnzhou este acum cea mai slabă din China. Preţurile au scăzut cu 1,4% în septembrie faţă de august.

După ce a limitat numărul de achiziţii imobiliare în câteva dintre cele mai mari pieţe (inclusiv în Shanghai şi Beijing), Guvernul de la Beijing vrea acum să pună oprire scumpirilor din alte regiuni, ajune într-o „stare critică“, după cum a declrat premierul Wen Jiabao.

Recentele creşteri de preţuri din sectorul imobiliar i-au făcut pe oficialii chinezi să se teamă de formarea unei bule, urmată inevitabil de o cădere a pieţei, fapt ce ar avea consecinţe grave asupra economiei naţionale.

„Unul dintre punctele-cheie pe care vrem să le controlăm este să-i determinăm pe acei cumpărători care nu au nevoie urgentă de case să amâne achiziţia unei locuinţe", a declarat adjunctul ministrului pentru Locuinţe de la Beijing.

Organele de reglementare chineze au luat deja şi alte măsuri în acest sens, printre care majorarea avansului cerut şi diminuarea împrumuturilor acordate pentru achiziţia celei de-a doua case.

Într-o încercare de a-i descuraja pe speculanţi, mai multe oraşe, printre care Shanghai şi Chongquing au impus o taxă pe proprietate pentru a reduce profitul celor care vând o locuinţă.

Creşterea economică de 10,3% din Produsul Intern Brut înregistrată de China în 2010 i-a reconfirmat statutul de cea mai puternică ţară emergentă din lume. Însă apariţia clasei de mijloc şi creşterea salariilor au determinat şi creşteri de preţuri în sectorul imobiliar. Faptul că nu-şi pot permite să-şi cumpere o locuinţă rămâne una dintre principalele nemulţumiri ale chinezilor.

Planul cincinal prezentat de Guvernul de la Beijing la începutul acestui an prevede construirea a 36 de milioane de locuinţe până în 2015 pentru a-i descuraja pe chinezi să-şi cumpere locuinţe.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite