Studenţii pleacă, oferta chiriilor explodează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii vor părăsi în această lună apartamentele închiriate în oraşele universitare şi se vor întoarce la toamnă
Studenţii vor părăsi în această lună apartamentele închiriate în oraşele universitare şi se vor întoarce la toamnă

Eliberarea apartamentelor de către studenţi va duce la o inflaţie de oferte pe piaţa închirierilor. Proprietarii nu vor fi însă prea darnici cu ajustările de preţ în această vară  

Sfârşitul anului universitar va lăsa multe apartamente goale. Numărul de oferte de închiriere pe piaţa apartamentelor va creşte semnificativ în următoarea perioadă în oraşele cu centre universitare, sunt de părere analişti imobiliari.

„În perioada următoare, pe segmentul chiriilor, oferta va creşte considerabil, în special în oraşele universitare. Fenomenul este unul ciclic. Spre deosebire de alţi ani însă, cererea se va menţine la un nivel destul de ridicat", a declarat Adrian Erimescu, directorul general al site-ului imobiliare.ro.

De aceeaşi părere este şi Silvia Vîlceanu, manager al portalului anunturiparticulari.ro, care susţine că proprietarii vor veni cu oferte noi în lunile de vară. „Raportat la numărul de oferte, atât în 2010, cât şi în 2011, iunie şi iulie au fost luni cu o ofertă în creştere faţă de luna mai a fiecărui an.

În luna august, oferta de închiriere este chiar şi mai mare decât iunie şi iulie întrucât studenţii din provincie încep deja să îşi caute o locuinţă. Creşterea la nivelul ofertei de la perioada iunie-iulie la luna august este de până în 15%", a completat Vîlceanu.

Interes pentru chirii

În ceea ce priveşte cererea pentru închirierea unei locuinţe, analiştii au observant că interesul a crescut în ultima perioadă. „Din datele pe care le avem, rezultă că una din trei persoane care îşi caută o locuinţă în momentul de faţă se îndreaptă spre un apartament de închiriat, de unde rezultă o cerere destul de mare", a spus Adrian Erimescu.

 El a arătat că 51% din totalul cererii se îndreaptă spre apartamente cu două camere, 26% - spre garsoniere, iar 19% -  spre trei camere. Peste 90% din cei care sunt în căutarea unui apartament pentru închiriere se orientează spre oferte ce nu depăşesc 400 de euro. Iar peste 60% sunt, de fapt, în cautarea unei chirii de maximum 250 de euro.

Erimescu se aşteaptă ca cererea mare de chirii care se va înregistra în a doua jumătate a lunii august şi în septembrie să nu atragă după sine o majorare a tarifelor. „Având în vedere situaţia economică în care ne aflăm, dar şi cea socială, este greu de crezut că proprietarii pot creşte nivelul chiriilor", a completat directorul general al imobiliare.ro.

Pe de altă parte, Silvia Vîlceanu spune că chiriile cerute de proprietari ar putea înregistra în septembrie o uşoară creştere, dar insesizabilă, dat fiind faptul că, în primele cinci luni, trendul a fost de stagnare.  

„Dacă ar fi să ne raportăm la evoluţia chiriilor din ultimii doi ani, la chiriile medii solicitate în august comparate cu cele din septembrie, surprinzător, vom observa că, atât în 2010, cât şi în 2011, acestea au scăzut în septembrie faţă de august cu 2-3%. Acest lucru a fost posibil în condiţiile în care în acea perioadă
piaţa era încă în scădere, existând marje suficiente de la care să coboare", a adăugat managerul portalului anunturiparticulari.ro.

"În perioada următoare, pe segmentul chiriilor, oferta va creşte considerabil, în special în oraşele universitare. Spre deosebire de alţi ani însă, cererea se va menţine la un nivel destul de ridicat."
Adrian Erimescu directorul general al site-ului imobiliare.ro

Chiriile au scăzut uşor

Chiriile apartamentelor atât din Capitală, cât şi cele din marile oraşe au scăzut în primele cinci luni ale anului cu un procent cuprins între 3 şi 5%, valabil pentru majoritatea tipurilor de apartamente.

info locuinte
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite