Riscul imobiliar este viaţa lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Lucianu, Răzvan Gheorghe şi Mihnea Şerbănescu
Radu Lucianu, Răzvan Gheorghe şi Mihnea Şerbănescu

Trei dintre cei mai importanţi consultanţi din imobiliare ne-au relatat cum au ajuns să lucreze în acest domeniu şi cum au trecut atât prin perioada de boom, cât şi prin cea de criză.

Răzvan Gheorghe, Mihnea Şerbănescu şi Radu Lucianu sunt unii dintre cei mai vechi consultanţi din imobiliare, activând în piaţă de mai bine de 15 ani. Ei îşi amintesc cum au ajuns să lucreze în imobiliar, să câştige comisioane importante în urma încheierii unor tranzacţii de anvergură şi cum reuşesc să-şi gestioneze afacerile în această perioadă dificilă.

Prezenţi în piaţă din 1993

Răzvan Gheorghe se ocupă în prezent de administrarea companiei de consultanţă imobiliară Cushman&Wakefield România, dar în urmă cu 19 ani a avut o idee de moment, aceea de a înfiinţa o agenţie imobiliară, ceea ce a şi făcut. 

„Firma Activ Prod Impex şi-a început activitatea la 8 februarie 1993. După Revoluţie nu ştiam ce voiam. A fost o opţiune de moment. Am funcţionat două luni în sufrageria proprie. Eram trei oameni", îşi aminteşte Răzvan Gheorghe. El a mai spus că în acea perioadă principalele tranzacţii erau închirierile cu 100-200 de dolari. „Una dintre primele vânzări a fost o garsonieră de pe strada Petre Ispirescu, şi am avut un comision de 60 de dolari", ne-a mai spus Răzvan Gheorghe.

Tot în 1993 şi-a făcut debutul în imobiliare şi Mihnea Şerbănescu, actualul general manager al DTZ Echinox, prin lansarea agenţiei imobiliare Echinox. „Am renunţat la ideea de a mai fi profesor şi m-am orientat spre un business, aşa că am înfiinţat o agenţie imobiliară în 1993, care se numea Echinox Consulting. A fost primul meu business", îşi aminteşte Mihnea Şerbănescu. Prima tranzacţie pe care a făcut-o a fost vânzarea unui apartament de două camere, confort doi, din Berceni, care costa cam 4.000 de dolari, iar comisionul aferent a fost de 200 de dolari.

O altă persoană importantă din rândul consultanţilor este Radu Lucianu, managing partner la compania de consultanţă imobiliară Capital Property Advisors. A apărut în peisajul imobiliar în 1999, când începuse să se contureze piaţa office, domeniu în care şi-a construit o reputaţie. După ce a lucrat ca vânzător la chioşc, ca antrenor de tenis de câmp, sau ca muncitor în fabrică, Radu Lucianu a vrut să câştige mai mult de 75 de dolari pe lună şi a început să lucreze în imobiliare în cadrul companiei Eurisko, la recomandarea unui prieten.

Primul comision pe care l-a adus în firma Eurisko a fost 4.500 de dolari, în septembrie 1999, dar având în vedere că atunci câştiga un salariu fix de 250 de dolari, nu a beneficiat de niciun procent. „Oricum, eu eram în perioada în care trebuia să demonstrez că pot. Şi am ajuns să aduc tot mai mulţi bani în companie", ne-a declarat Radu Lucianu. 

Şi-au vândut firmele

Perioada de boom imobiliar a fost prolifică pentru companiile imobiliare Activ Prod Impex, Eurisko şi Echinox Consulting. Cele trei companii româneşti au stârnit interesul marilor corporaţii, care veneau cu propuneri de preluare.  La sfârşitul lui 2002, Echinox s-a asociat cu DTZ, în 2006, Răzvan Gheorghe şi-a vândut compania către Cushman&Wakefield, iar Eurisko a fost cumpărată de către CBRE în 2008. În opinia celor trei, preluările au fost de bun augur deoarece companiile-mamă îi ajută să treacă peste această perioadă de criză. 



Au încheiat tranzacţii de milioane de euro

Răzvan Gheorghe, Mihnea Şerbănescu şi Radu Lucianu au încheiat multe tranzacţii imobiliare pe parcursul carierei, dar unele dintre cele mai importante amintite de cei trei însumează aproape 180 de milioane de euro.

O tranzacţie notabilă pe care Cushman&Wakefield a intermediat-o a fost vânzarea River Mall Plaza Râmnicu Vâlcea, cu 42 de milioane de euro, în 2007. Cushman&Wakefield România se ocupă de intermedierea închirierilor spaţiilor de birouri pentru corporaţii, dar şi de administrarea a diverse centre comerciale.

Serviciile pentru firme aduc cei mai mulţi bani

„În 1999-2000 am început să luăm contact cu companii internaţionale. A fost o perioadă de cotitură. Au început să vină şi expaţii, să predomine comercialul în detrimentul rezidenţialului, lucruri mai sofisticate. În acei ani am început să lucrăm în retail, ceea ce a însemnat foarte mult. Închiriam spaţii stradale, dar şi spaţii în centre comerciale", ne-a mai explicat Răzvan Gheorghe.

info

Din punctul de vedere al lui Mihnea Şerbănescu, general manager DTZ Echinox, una dintre cele mai importante tranzacţii pe care le-a intermediat a fost vânzarea clădirii Europe House către Europolis. Imobilul a fost achiziţionat cu suma de 31 de milioane de dolari (23,6 milioane de euro). În ultimii ani, mai ales după asocierea cu DTZ, compania condusă de Mihnea Şerbănescu a început să extindă gama de servicii oferite. „Am început cu industrialul în 2000, evaluări, retail, property management în 2005, investiţii", a mai spus Şerbănescu.

În perioada în care lucra pentru Eurisko, Radu Lucianu a participat la una dintre cele mai mari tranzacţii din imobiliare - preluare a trei clădiri de birouri din Bucureşti (Millenium Business Center, PGV Tower şi Construdava) pentru 110 milioane de euro, de către DEGI, divizia de investiţii imobiliare a grupului german de asigurări Allianz SE. Tranzacţia a avut loc în 2007.

„În 2006 am încheiat două tranzacţii importante. Am intermediat vânzarea Millenium Business Center, pe care ulterior am mai vândut-o încă o dată după ce a ars. Şi o clădire pe care a luat-o Fabian. În 2007 am intermediat un pachet alcătuit din Millenium Business Center, PGV Tower şi Construdava. Am vândut şi hipodromul către Vodafone", ne-a mai spus Radu Lucianu.

El a mai rămas alături de compania care l-a consacrat până în 2011, iar din toamna anului trecut a ales să se asocieze cu acţionarii de la Capital Partners şi au fondat firma Capital Property Advisors pentru consultanţă imobiliară. „În prezent, această companie are 12 angajaţi şi se ocupă de tranzacţii importante. Îmi doresc să cresc această firma ca peste câţiva ani să fie preluată de o corporaţie", a concluzionat Radu Lucianu. ; Diana Stat

180
de milioane de euro reprezintă suma celor mai importante tranzacţii imobiliare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite