Revin preînchirierile de spaţii de birouri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un stoc 170.000 de metri pătraţi de spatii de birouri de clasa A va fi livrat în următorii doi ani în Bucurelti, din care aproximativ 65.000 de metri pătraţi vor fi preînchiriaţi de către companii, potrivit celui mai recent raport realizat de Colliers.

"Lipsa spaţiilor mari, de peste 3.000 metri pătraţi, va conduce implicit la reluarea pre-închirierilor. Cererea se va situa probabil la o valoare similară cu cea din anul 2011 sau va creşte nesemnificativ", arată compania de consultanţă imobiliară, într-un comunicat.

Dezvoltatorii imobiliari, activi sau nou intraţi pe piaţă, şi-au recăpătat anul trecut optimismul în ceea ce priveşte evoluţia segmentului de birouri şi apariţia de noi oportunităţi.

"Luând în considerare prudenţa de care dau dovadă companiile, clădirile care se vor livra în viitorul apropiat vor fi mult mai bine definite, dezvoltatorii încercând să se adreseze, prin concept şi public ţinta, nevoile precise ale chiriaşilor", conform Colliers.

Cererea va fi determinată în continuare de procesele de optimizare a spaţiilor. De asemenea, unele dintre contractele de închiriere existente se vor apropia de termenul de finalizare, astfel că unii chiriaşi vor căuta spaţii noi.

Stocul spaţiilor din Bucureşti a ajuns anul trecut la aproximativ 1,5 milioane de metri pătraţi, dintre care livrările noi au fost de 114.000 de metri pătraţi.

Cererea a crescut faţă de 2010, din totalul de 220.000 de metri pătraţi tranzacţionati doar 20% reprezentând reînnoiri sau renegocieri ale contractelor existente, şi a venit în special din partea băncilor, operatorilor medicale şi jucătorilor din industria IT&C.

"Chiriile nu au suferit modificări majore, dar chiriile efective au avut evoluţii diferite în funcţie de zonă şi clădiri. Majoritatea proprietarilor au arătat flexibilitate, oferind stimulente precum luni gratuite de chirie sau alte stimulente de ordin financiar, pentru a creşte gradul de ocupare", se mai precizează în comunicat.



Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite