Proiectele imobiliare din România se devalorizează. Cât ar pierde un dezvoltator dacă ar vinde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ansamblul FeliCity, unul dintre proiectele imobiliare deținute de GTC în România
Ansamblul FeliCity, unul dintre proiectele imobiliare deținute de GTC în România

Criza economică încă afectează sectorul imobiliar, iar jucătorii din piață tocmai acum încep să se confrunte cu situații dificile. Proiectele imobiliare au început să se devalorizeze, iar o victimă a acestei situații este dezvoltatorul israielian GTC, care a investit foarte mult în proiecte imobiliare în perioada de boom, iar acum portofoliul pe care îl deține în România și-a pierdut foarte mult din valoare.

Compania israeliană GTC şi-a reevaluat anul trecut în scădere cu 120 de milioane de euro portofoliul imobiliar din România, în special din cauza reducerii preţurilor şi a vânzărilor pe segmentul imobiliar şi a scăderii chiriilor în cazul proiectelor de retail.

GTC deţine pe piaţa locală turnurile de birouri City Gate, ansamblurile rezidenţiale FeliCity şi Rose Garden, patru malluri Galleria şi mai multe terenuri.

"În România, reevaluarea proiectelor rezindenţiale, în urma încetinirii vânzărilor şi a scăderii preţurilor de vânzare, şi a proiectelor de retail pe fondul reducerii valorii estimate a chiriilor a totalizat 41 de milioane de euro în ultimul trimestru din 2011 şi 120 de milioane de euro pe tot anului trecut", se arată în raportul financiar al dezvoltatorului imobiliar, citat de Mediafax.

GTC estimează o continuare a scăderii preţurilor la locuinţe pe termen scurt, din cauza dificultăţilor de pe piaţa creditării.

În aceste condiţii, valoarea portofoliului din România reprezintă 20% din totalul deţinut de companie în Europa, estimat la sfârşitul anului trecut la 2,02 miliarde de euro.

Întreg portofoliul companiei a fost reevaluat în scădere cu 296 milioane de euro în 2011, astfel că dezvoltatorul a raportat pierderi de 270 de milioane de euro.
Reevalări ale activelor au fost realizate şi în Bulgaria, de 71 de milioane de euro, şi în Croaţia - 43 de milioane de euro.

Dezvoltatorul deține centre comerciale în valoare de 84 de milioane de euro

Cele patru mall-uri din România erau evaluate la 84 de milioane de euro la sfârşitul anului, în condiţiile în care anul trecut GTC a finalizat un mall în Arad cu o suprafaţă netă închiriabilă de 32.500 metri pătraţi. Astfel, GTC deţine în România proiecte de retail totalizând 58.400 metri pătraţi, cu o rată de ocupare de 88%.

"Valoarea de piaţă a proiectelor de retail este de 84,4 milioane de euro, comparativ cu 58,8 milioane de euro în 2010, ca rezultat a deschiderii Galleria Arad şi parţial afectată de descreşterea valorii celorlalte proiecte de retail în urma deteriorării condiţiilor economice din România", se menţionează în raport.

Chiria medie practicată în cazul centrelor comerciale este de 9 euro pe metru pătrat pe lună, ceea ce se traduce într-un randament de 9,2%.

Pe segmentul de birouri, GTC deţine turnurile de birouri City Gate, cu o suprafaţă închiriabilă de 28.218 metri pătraţi. Rata de ocupare este de 96%, iar valoarea de piaţă era la finele anului trecut de 173,6 milioane de euro, comparativ cu 173,8 milioane de euro în 2010. Chiria medie a biourilor este de 22 de euro pe metru pătrat pe lună, rezultând un randament de 7,1%.

Dezvoltatorul a obţinut anul trecut venituri totale în România şi Bulgaria de 26,5 milioane de euro, faţă de 27,6 milioane de euro în 2010.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite