UPDATE Volumul lucrărilor de construcţii a crescut anul trecut doar cu 1,1%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La clădirile rezidenţiale, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 2,3% în 2011
La clădirile rezidenţiale, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 2,3% în 2011

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut anul trecut cu 2,8% ca serie brută şi cu 1,1% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS).

"În anul 2011, comparativ cu anul 2010, volumul lucrărilor de construcţii, serie brută, a crescut cu 2,8%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri la lucrările de reparaţii capitale (+10,3%) şi la lucrările de construcţii noi (+2,5%). La lucrările de întreţinere şi reparaţii curente volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 0,7%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 6,3%, respectiv cu 2,6%. La clădirile rezidenţiale, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 2,3%", se arată într-un comunicat al INS.

Ca serie ajustată, creşterea a fost de 1,1%, evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (+11,6%) şi la lucrările de construcţii noi (+1%). Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 1,4%.

Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri la clădirile nerezidenţiale (+8,7%) şi la construcţiile inginereşti (+0,8%). La clădirile rezidenţiale s-a înregistrat o scădere cu 3,3%.

În luna decembrie 2011, volumul lucrărilor de construcţii (serie brută) a crescut faţă de luna noiembrie 2011, cu 15,8%, creştere evidenţiată la toate elementele de structură astfel: lucrările de reparaţii capitale (+33,4%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+21,9%) şi lucrările de construcţii noi (+10%).

Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri astfel: construcţiile inginereşti (+20,3%), clădirile nerezidenţiale (+17,2%) şi clădirile rezidenţiale (+0,4%).

Volumul lucrărilor de construcţii, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna decembrie 2011, comparativ cu luna noiembrie 2011, a înregistrat o scădere cu 0,6%.

Pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri astfel: lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+3,8%), lucrările de construcţii noi (+3,6%) şi lucrările de reparaţii capitale (+1,2%).

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile nerezidenţiale (+4,2%) şi la construcţiile inginereşti (+3,3%). La clădirile rezidenţiale s-a înregistrat o scădere cu 5,2%.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, ca serie brută, volumul lucrărilor de construcţii a crescut în decembrie cu 1,8%.

Sectorul de construcţii ţinut în viaţă de infrastructură şi în următorii doi ani

Specialiștii din piaţă spun că această creştere nu înseamnă un semn de revenire completă a sectorului de construcţii.  „O creştere de 1,1% este nesemnificativă pentru piaţa construcţiilor“, a declarat pentru „Adevărul“, Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO).

Pe de altă parte Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), consideră că această creştere arată o stagnare a sectorului. „Este îmbucurător că s-a oprit descreşterea“, a mai adăugat Cristian Erbaşu.

Rezidenţialul va rămâne „la pământ”

La clădirile rezidenţiale s-a înregistrat o scădere cu 3,3%, potrivit datelor remise de INS. Legat de scăderile din rezidenţial Laurenţiu Ploşceanu a spus că acest lucru este normal să aibe loc.

„Rezidenţialul este un domeniu pe care nu ne putem baza, iar în următorii doi-trei ani nu vom vedea investiţii în această zonă.  În condiţiile în care estimările de la nivel european anunţă recesiune în Euroa în 2012, atunci investitorii cu siguranţă nu vor aloca bani pentru construcţia locuinţelor“, a explicat Cristian Erbaşu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite