The Guardian: Lecţii imobiliare din România, de la Emil Constantinescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Constantinescu, preşedinte al României între 1996 şi 2000
Emil Constantinescu, preşedinte al României între 1996 şi 2000

Fostul preşedinte Emil Constantinescu a oferit, într-un articol publicat în The Guardian, lecţii desprinse din reconstrucţia României şi pledează pentru pentru locuinţe accesibile şi decente.

"Pe parcursul întregii istorii a omenirii, adăpostul a fost o nevoie primară pentru toţi. La prima vedere reprezintă un acoperiş şi patru pereţi între care suntem uscaţi şi în siguranţă. Dar reprezintă şi una din pietrele de temelie pe care poate fi construită o viaţă sănătoasă şi productivă.

În ciuda creşterii recente a PIB-ului în România, circa 40% din locuinţele din mediul urban moştenite din vremurile comuniste sunt de proastă calitate, din construcţii prefabricate, cu infrastructură şi utilităţi învechite.

Condiţiile de cazare din mediul rural sunt într-o stare mult mai proastă. Deşi multe case noi au fost construite în zonele rurale, 40% dintre cetăţenii noştri nu au baie proprie.

Ne confruntăm cu probleme legate de suprapopulare, din cauza lipsei de locuinţe accesibile pentru tineri. Nici Europa de Vest nu este imună la probleme legate de locuinţe şi vedem în multe locuri cum noua generaţia se zbate să aibă locuinţe la preţuri accesibile.

În timp ce sectorul imobiliar continuă să resimtă impactul crizei financiare şi economice, europenii se confruntă cu venituri scăzute, cu creşterea costurilor de trai, a preţurilor energiei şi pierderea de beneficii şi de subvenţii.

În România, ne confruntăm cu provocări suplimentare, precum case în paragină, inundaţii frecvente şi alte catastrofe, creşterea consumului de energie şi o lipsă de schimbare socială.

Şi în România, casele au devenit bunuri. Privatizare în masă la începutul anilor 1990 a caselor deţinute de stat către chiriaşi, la preţuri extrem de scăzute sau chiar gratuit, a fost o decizie bună.

Dar proprietarii nu erau pregătiţi să-şi asume responsabilitatea pentru apartamentele dărăpănate şi nici nu aveau mijloacele financiare, juridice sau sociale pentru a realiza acest lucru. Acest lucru a contribuit la o deteriorare rapidă a caselor şi a proliferării de proprietari săraci care trăiesc în condiţii inacceptabile.

Numărul persoanelor fără adăpost este în creştere, ca urmare a evacuărilor lor din case de către companiile private care nu mai sunt dispuse să tolereze evaziunea impozitelor pe proprietate.

Cred că transformările durabile vor avea loc doar atunci când ne vom asuma o responsabilite colectivă. Valorile pe care încercăm să le reconstruim sunt la fel de importante precum cărămizile pe care le folosim când construim un zid.

Cred că este timpul ca liderii europeni să lucreze împreună la un proiect de locuinţe accesibile şi decente pentru toată lumea.

Cooperarea în Europa Centrală şi de Est privind securitatea şi politica externă a adus schimbări politice şi accelerarea integrării în Uniunea Europeană şi NATO. De ce nu ar putea fi acest lucru valabil şi pentru locuinţe?
", a scris Enil Constantinescu în The Guardian.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite