Dezvoltatorii proiectelor de retail şi office sunt cei care vor achiziţiona terenuri şi în 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile terenurilor din România au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, în medie, cu 16% faţă de aceeaşi perioadă a anul anterior, iar tranzacţiile cu terenuri au început să revină în atenţia dezvoltatorilor imobiliari care vor să realizeze proiecte de retail şi office, relevă un raport al companiei de consultanţă şi evaluare Darian.

Pentru 2012 reprezentanţii Darian estimează că cererea va fi orientată tot spre suprafeţele mari de teren, situate în zone cu vizibilitate ridicată şi accesibilitate din punct de vedere al transportului public şi al acesului auto.

„Cu alte cuvinte, va exista în continuare un interes destul de ridicat pentru construcţia de hipermarketuri şi supermarketuri, cât şi pentru terenurile destinate construcţiei de birouri. În schimb, este de aşteptat ca în acest an să se menţină o cerere scăzută pentru terenurile destinate dezvoltărilor rezidenţiale“, se mai arată în raportul Darian.

Preţurile terenurilor mai mici cu 12% în 2011

Capitala a înregistrat în partea a doua a anului trecut o scădere cu 12% a preţului mediu de tranzacţionare faţă de aceeaşi perioadă din 2010.
În zonele ultracentrale din Capitală, preţul pe metrul pătrat pentru terenurile cu regim mediu de înălţime variază între 1200 şi 1650 euro, cele centrale au preţuri cuprinse între 725 şi 1.125 euro pe metrup pătrat, terenurile semicentrale se vând cu 475-700 euro pe metrul pătrat, în timp ce în zonele periferice preţurile sunt cuprinse între 30 şi 115 euro pe metrul pătrat.

Retailerii şi proprietarii de parcuri industriale au revenit puternic şi au fost anul trecut cei mai activi jucători de pe aceasta piaţă. “Prin tranzacţiile făcute, aceştia au urmărit, în general, mărirea cotelor de piaţă pentru hipermarketuri ori extinderea parcurilor industriale”, explică Adrian Crivii, preşedintele Darian.

De altfel, în a doua jumătate a anului trecut, concomitent cu interesul crescut pentru tranzacţii s-a domolit şi ritmul de scădere a preţurilor. Comparativ cu prima jumătate a anului, preţul mediu de tranzacţionare la nivel naţional a scăzut cu doar aproximativ 5%.

Procentual, în 2011 cel mai mult s-au depreciat terenuri din oraşe cum ar fi Reşita (-40%), Arad şi Baia Mare (-25%) Piteşti  (-24%) sau Bacău  (-23%), iar cel mai puţin au scăzut în Miercurea Ciuc, Galaţi, Buzău şi Oradea.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite