Criză imobiliară în Dubai: se închiriază apartamente de lux, dar clădirile de birouri rămân neocupate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criză imobiliară în Dubai
Criză imobiliară în Dubai

Companiile refuză să închirieze birouri în cea mai înaltă şi luxoasă clădire din lume, Burj Khalifa, pentru că vor să afişeze o atitudine responsabilă vis-a-vis de criză. În ciuda acestei situaţii, apartamentele de lux continuă să se vândă.

Două treimi din spaţiile destinate birourilor sunt goale, în primul rând din cauza chiriei care este „dublă, faţă de cât costă spaţiile comerciale din clădirile alăturate", a spus Alan Robertson, specialist în imobiliare al companiei Jones Lang LaSalle, pentru BBC.

Un alt motiv ar fi că spaţiul disponibil este redus, din pricina designului clădirii, astfel că firmele care ar ocupa birourile ar trebui să închirieze mai multe etaje, ceea ce ar fi dificil, întrucât fiecare etaj aparţine altui afacerist.

Al treilea impediment este că majoritatea multinaţionalelor vor să lase impresia că iau decizii raţionale şi responsabile în faţa crizei. Prin urmare, mutarea sediului în cea mai luxoasă clădire din lume nu corespunde acestei imagini.

Totuşi, situaţia s-ar putea schimba în bine. Conform unui raport recent al companiei de investiţii Merrill Lynch, parte a băncii Bank of America, dacă numărul locurilor de muncă va continua să crească, atunci populaţia Dubaiului se poate dubla în rumătorii zece ani, ceea ce va duce la o mai mare cerere de spaţii pentru birouri.

De cealaltă parte, chiar dacă preţurile au crescut cu circa 10% faţă de anul trecut, apartamentele de lux din Burj Khalifa sunt ocupate în proporţie de 80%, de către persoane fizice cu o situaţie financiară mult peste medie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite