Cod roşu de îngheţ pe piaţa imobiliară din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În următoarea perioadă, prea puţine proiecte imobiliare vor fi finalizate
În următoarea perioadă, prea puţine proiecte imobiliare vor fi finalizate

Investitorii cred că tranzacţiile rezidenţiale vor rămâne îngheţate şi în 2012.

Instabilitatea economică din zona euro îi determină pe investitori să fie prudenţi în privinţa dezvoltărilor sau achiziţiilor de proiecte imobiliare, arată cel mai recent studiu realizat de Ernst&Young.

În opinia a 72% din investitorii chestionaţi, continuarea crizei datoriilor în zona euro va avea un impact negativ asupra investiţiilor în active imobiliare, potrivit datelor Ernst&Young. Cu toate acestea, unele ţări anunţă semnale pozitive pentru anul 2012, dar nu este şi cazul României. Piaţa imobiliară autohtonă va rămâne blocată, deoarece investitorii nu mai realizează achiziţii şi finanţarea încă creează probleme, sunt de părere analiştii.

„Mulţi s-au fript cu ciorbă, acum suflă şi-n iaurt. Instabilitatea economică îi determintă pe investitori să fie încă prudenţi. Interes există, dar asta nu înseamnă că şi cumpără. Este o piaţă blocată", a declarat pentru „Adevărul" Eduard Uzunov, preşedintele companiei imobiliare Regatta.

Prea puţine surse de finanţare

România este percepută în continuare precum o ţară riscantă, de aceea este normal ca investitorii să nu fie prea entuziaşti să finanţeze proiecte imobiliare autohtone, este de părere analistul imobiliar Radu Zilişteanu. Dificultăţile de pe pieţele bancare au avut drept consecinţă renunţarea la acordarea de împrumuturi pentru anumite categorii de active, printre care şi cele imobiliare. Aproximativ 50% din cei 534 de investitori intervievaţi de Ernst&Young consideră că această tendinţă va continua şi în 2012, iar băncile vor continua să reducă împrumuturile ipotecare.

În ceea ce priveşte finanţarea în România, aceasta se obţine în primul rând de la bănci, iar cum normele de creditare sunt din ce în ce mai restrictive este normal ca investitorii să nu intre pe piaţa imobiliară locală, a afirmat Radu Zilişteanu.În condiţiile în care băncile sunt restrictive şi în Europa, investitorii au găsit şi alte modalităţi de finanţare. Aproximativ 42% din respondenţii incluşi în studiul Ernst&Young se aşteaptă ca pieţele de capital să devină mai atractive pentru investiţiile imobiliare în 2012.

„Dacă alte ţări din Europa caută soluţii de finanţare în piaţa de capital, în România nu poate fi vorba de acest lucru, deorece piaţa noastră de capital este destul de modestă. Volumul de tranzacţii la Bursa de Valori Bucureşti se ridică la doar câteva milioane de euro pe zi", a explicat Radu Zilişteanu.   
Un alt factor care îi îngrijorează pe investitori este creşterea inflaţiei. „Două treimi din respondenţi sunt de părere că presiunile inflaţioniste vor influenţa investiţiile în active imobiliare. Motivul principal este aşteptarea investitorilor privind actualizarea preţurilor activelor imobiliare în acord cu inflaţia, ceea ce ar putea stimula cererea şi apetitul investitorilor", potrivit Ernst&Young.

"Investitorii străini sunt interesaţi de piaţa imobiliară din România, dar asta nu înseamnă că şi cumpără.''
Eduard Uzunov preşedinte Regatta

Nici piaţa de birouri nu se dezgheaţă

Pe fondul recesiunii care a afectat piaţa în ultimii ani, numărul livrărilor noi de spaţii de birouri şi de producţie/depozitare va fi limitat în 2012, potrivit reprezentanţilor Ernst&Young. Conform Business Monitor International şi altor surse din piaţă, anul acesta vor începe construcţiile unor proiecte noi de birouri. Durata medie de finalizare a acestor proiecte variază între 24 şi 36 de luni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite